h

SP-jongeren bieden scholierendebat eigentijdse jurering

12 januari 2006

SP-jongeren bieden scholierendebat eigentijdse jurering

Vrijdag 13 januari strijden middelbare scholen vanuit heel Overijssel met elkaar in VARA’s ‘Op weg naar Het Lagerhuis’. In dit debattoernooi voor scholieren beoordeelt steeds een jury welk team de betere is. Dit jaar levert ROOD Zwolle, jongeren in de SP, twee jonge juryleden om de debaters een eigentijdse beoordeling te kunnen geven.

‘Als je maanden naar zo’n dag toeleeft als team, is er niks meer frustrerend dan een oude, grijze jury die je na één ronde met de meest vage redenen naar huis stuurt’ zegt Marijn Schrijver (19). Als bestuurslid van ROOD en student journalistiek denkt hij met een voor de debaters zelf begrijpelijkere argumentatie te kunnen komen. ‘Zelf heb ik ook drie keer meegedaan aan dit toernooi. Ik weet nog hoe ontgoocheld ik was toen we de eerste keer naar huis gestuurd werden omdat we volgens de jury een beetje onbeschoft waren. Een jongen uit ons team had namelijk “shit” gezegd en we spraken de tegenstander met “je” aan, zij ons met “u”. Dan denk ik, kom op hé, het is een jongerendebat, wie probeer ik hier te overtuigen, leeftijdsgenoten of mijn oma?’

‘Watskeburt’
Joris de Koning (25) is voorzitter van ROOD en kijkt uit naar de debatten. ‘Op deze dagen zie je echt dat de jeugd van nu over een paar jaar de leiders van het land zijn,’ zegt hij. ‘Behalve jureren ga ik ook eens uitgebreid luisteren naar wat de jongeren te melden hebben. Ik hoop dan ook dat ze echt zichzelf zijn en met echte argumenten komen, keep it real. Gebruik liever “watskeburt” dan moeilijke woorden waarvoor ook ik een woordenboek nodig heb.’

 'Na een debat natuurlijk lekker borrelen...'
Marijn (links) en Joris: 'Na een debat natuurlijk lekker borrelen...'

ROOD Zwolle beschouwt zichzelf als de enige serieuze politieke jongerenorganisatie van de provincie Overijssel. In 2005 hield de organisatie zich onder andere bezig met onveilige tunnels, dubieus politieoptreden, studentenwoningen en recent met een verbod op het publiceren van posters.
Op de kieslijst van de SP in Zwolle voor de gemeenteraadsverkiezingen van maart wordt ROOD vertegenwoordigd met vier leden in de top 10. Marijn Schrijver staat zesde, Joris de Koning is terug te vinden op de negende plek.

ROOD Zwolle
Op weg naar Het Lagerhuis

U bent hier