h

SP is achterkamertjespolitiek zat en wil transparantie van bestuur

20 februari 2006

SP is achterkamertjespolitiek zat en wil transparantie van bestuur

Opnieuw blijkt het presidium geen onafhankelijk overlegorgaan, maar een overleg waar achterkamertjespolitiek wordt bedreven. De SP voelt zich door de berichtgeving in de Stentor aangesproken en neemt afstand van de werkwijze van het presidium. Tevens willen wij aangeven dat wat de SP betreft de uitslag van de enquete direct openbaar gemaakt moet worden. Wanneer je de burgers betrekt bij een enquete, hebben zij recht op de uitslag. Om de slechte indruk die de bewoners -opnieuw- hebben gekregen van de gemeenteraad en het college weg te nemen, stelt de SP voor om de collegeonderhandelingen in het openbaar te voeren. Met name waar het gaat om belangrijke zaken die de bewoners direct treffen.

Partijen met Kafkaanse trekjes in Zwolle
Tot onze verbazing kreeg de SP-fractie een brief van lijsttrekker Pot, waaruit bleek dat een meerderheid van de fracties tijdens het presidium heeft besloten om de uitslag van de enquete onder het burgerpanel niet openbaar te maken. Blijkbaar als je een kleine partij bent tel je niet mee en wordt je niet op de hoogte gebracht van de besluiten die genomen zijn in dit overleg. Er is geen besluitenlijst en niet aanwezig kunnen zijn betekent blijkbaar dat je niet bestaat. De SP is bijzonder ontevreden over deze gang van zaken en stelt het functioneren van de raadgriffier en de voorzitter van het overleg Burgemeester H.J. Meijer aan de orde.

Dit college neemt wederom de burger niet serieus
Het dient vanzelfsprekend te zijn dat, wanneer je de mening vraagt van de burger, je de deelnemers ook betrekt bij de resultaten hiervan. Opnieuw blijkt dat dit college niet in staat is op een goede wijze te communiceren. Hiervoor kennen we tientallen voorbeelden, zoals bij de herinrichting van de Assendorperstraat, bebouwing aan de Betje Wolfstraat, inrichting Azaliapark, hoogbouw bij Celestraat, sociale Herberg - Kamperpoort, Bonjour - Dieze-west. Telkens weer blijkt dat dit college -en de collegepartijen in meerderheid- de burger niet serieus nemen. Dat dit burgers raakt, kunnen we constateren door de diverse reacties die wij dit weekend naar aanleiding van het bericht in de Stentor mochten ontvangen.

De SP is tegen besloten achterkamertjespolitiek
Eerst was er een presidium waarin niet alle fracties waren opgenomen. Op voordracht van de SP is een overlegvorm ingesteld met alle fractievoorzitters. Helaas vergadert het presidium in beslotenheid en worden besluiten genomen die politiek van aard zijn. Dat is niet anders dan een voorbeeld van achterkamertjespolitiek. Wat de SP betreft dient dit soort overleg alleen te gaan over technische zaken rond het organiseren van de gemeenteraad. Alle politieke onderwerpen dienen in openbaar te worden behandeld en besloten.

College-onderhandelingen in openbaar
De Socialistische Partij is van mening dat direct na de gemeenteraadsverkiezingen de partijen in openbaarheid college-onderhandelingen dienen te starten over belangrijke maatschappelijke onderwerpen die grote invloed hebben op het woon- en leefmilieu van de Zwollenaren. De resultaten van de onderhandelingen dienen te worden vastgelegd in het collegeprogramma. Belangrijke onderwerpen die hiervoor in aanmerking komen zijn:

Woningbouw: Stadsbroek, Herfte en Dijklanden;
Opvang: Definitieve standpunt over de nieuwe locatie voor Bonjour, de gebruiksruimte en de Sociale Herberg;
Participatie en armoedebestrijding: Arbeidsparticipatie, actieplan armoedebestrijding en bestrijden van de wachtlijsten binnen de zorg;
Burgerparticipatie: Concrete afspraken hoe het nieuwe college wenst te communiceren met de burger.

de Stentor: Rel in Zwolle over peiling
de Stentor: Opiniepeiling ‘suggestief’

U bent hier