h

Reizigers opgeroepen tot actie tegen huurliberalisatie

23 maart 2006

Reizigers opgeroepen tot actie tegen huurliberalisatie

Vanochtend waren de Zwolse SP-ers al vroeg in actie. Zij deelden op het station vanaf 7.00 uur flyers uit om reizigers op te roepen mee te demonstreren voor betaalbare huren. Tientallen maatschappelijke organisaties en samenwerkingsverbanden, waaronder de Woonbond, de FNV en het platform Keer het Tij organiseren op zaterdag 8 april een landelijke demonstratie in Amsterdam voor betaalbare huren. De demonstratie begint om 13.00 uur op de Dam en richt zich tegen de plannen van minister Dekker die de huren wil liberaliseren.

Ondanks de toenemende kracht van de zon was het behoorlijk fris.

Als deze plannen doorgaan zullen de huren van 20 procent van de woningen onderworpen worden aan de tucht van de vrije markt. Dat betekent een forse huurstijging. Veel huurders hebben de grootste moeite om financieel rond te komen. Een miljoen huurders met een huurtoeslag krijgen minder subsidie. Huurders zonder toeslag krijgen te maken met huurstijgingen tot 4% bovenop de inflatie. Huurders zijn nu al een kwart van het netto- inkomen kwijt aan kale huur. Als de huurliberalisatieplannen van dit kabinet doorgaan wordt dat minstens eenderde. Het huidige regeringsbeleid jaagt de woonlasten verder omhoog. De kortingen op de huursubsidie moeten worden teruggedraaid en het plan om een op de vier huurders op te zadelen met een vrije markthuur moet daarom van tafel. Tijdens de demonstratie treedt de Ronald Snijders Band op en geeft Driek van Wissen, de "Dichter des vaderlands" acte de presence.

De Nederlandse Woonbond heeft een speciale overeenkomst gesloten met de NS, zodat u eenvoudig en voordelig kunt komen demonstreren op 8 april op de Dam in Amsterdam. Voor een retourtje - ongeacht van welk station in Nederland - betaalt u € 15,-. U kunt de kaartjes hier bestellen.


Thomas en Joris doen hun best de reizigers enthousiast te maken voor de demonstratie.

Comité Stop Dekker
Houd huren betaalbaar

U bent hier