h

Demonstratie Houd huren betaalbaar

9 april 2006

Demonstratie Houd huren betaalbaar

Ongeveer drieduizend mensen hebben zaterdag 8 april in Amsterdam gedemonstreerd tegen de huurplannen van minister Dekker. Onder het motto 'Houd huren betaalbaar' protesteerden tal van maatschappelijke organisaties tegen de liberalisering die de huurders vogelvrij zal maken. Behalve huurdersorganisaties, vakbonden en studentenbonden was ook de SP sterk vertegenwoordigd; onder meer Tweede-Kamerleden Arda Gerkens en Harry van Bommel kwamen hun steun betuigen. SP Zwolle was er uiteraard ook met een spandoek 'Dekker is niet lekker!'

De huidige huurders van de ruim 600.000 woningen die geliberaliseerd worden, verliezen na 2009 alle wettelijke bescherming tegen extreme huurprijzen en huurverhogingen. Er zullen kortingen op de huurtoeslag volgen. Huurders moeten een steeds groter deel van het inkomen aan de huur besteden en houden te weinig over om van te leven.

Huren wordt onbetaalbaar. Aantrekkelijke wijken en buurten gaan op slot voor huurders met een bescheiden inkomen. Op 1 juli 2006 kunnen huurders meteen een forse huurverhoging verwachten en de jaren daarna wordt de huurverhoging elk jaar nog hoger, tot wel 4 procent boven op de inflatie in 2009.

Er waren in Amsterdam korte toespraken van vertegenwoordigers van huurdersorganisaties, maar ook van opstandige woningcorporaties die niets zien in de marktgerichte woningpolitiek van het kabinet. Zij vinden dat er te grote risico’s worden genomen en dat door dit kabinet de belangen van huurders op het spel worden gezet.

Op spandoeken stonden teksten als ‘Trek de stekker uit de plannen van Dekker’ en ‘Mooie wijken slechts voor rijken’?

Cabaretier Vincent Bijlo wees het publiek op de voordelen van huisuitzettingen: “Nooit meer lekkende daken, heerlijk!” Verder waren er optredens van onder meer columniste Carrie, dichter des vaderlands Driek van Wissen en rapper Yes-R.

U bent hier