h

Roze Zaterdag met rood paradepaard

25 juni 2006

Roze Zaterdag met rood paradepaard

Roze Zaterdag is de Nederlandse variant van het wereldwijde Gay Pride. Ieder jaar wordt Roze Zaterdag in een andere stad gevierd. Zo'n 50.000 mensen bezochten afgelopen zaterdag de Roze Zaterdag in Zwolle, een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar in Nijmegen. Het hoogtepunt was de traditionele parade door de binnenstad, waarbij het oorspronkelijke karakter van protest naar de achtergrond werd verdrongen door een uitbundig feestende menigte. De belangstelling voor deelname aan de parade was groot. 34 deelnemende groepen en ruim 600 mensen liepen of reden mee, waaronder SP Zwolle. De SP deed mee met een tiental SP-ers op en rond een 'opgepimpte' bakfiets. Het stalen ros diende als voertuig voor de stapels uit te delen flyers met de boodschap: 'ROOD voor ROZE'. De SP-ers, gestoken in rode shirts met de in roze gedrukte slogan, deelden enthousiast mee in de goede en opvallend gemoedelijke sfeer.

SP Zwolle vindt: "ROOD voor ROZE!"

Op de achterzijde van de flyer werden de 3 kernbegrippen aangehaald uit 'Heel de mens', de kernvisie van de SP. De waarden: menselijke waardigheid, gelijkwaardigheid en solidariteit liggen ten grondslag aan ieder standpunt van de SP. Roze Zaterdag is de dag bij uitstek om deze basisbegrippen uit te dragen en te laten zien dat ’ROOD voor ROZE’ is.


De start vanaf de IJsselhallen.
Op naar de binnenstad.

De stoet ging langs: Vos de Waelstraat, Lijnbaan, Harm Smeengekade, Kamperstraat, Luttekestraat, Burgemeester Van Roijensingel, Sassenpoort, Sassenstraat, Nieuwe Markt, Oude Vismarkt, Melkmarkt, Jufferenwal en terug via de Harm Smeengekade, Lijnbaan, Vos de Waelstraat, terug naar de IJsselhallen aan de Rieteweg.


Langs de Sassenpoort.
Zwolle loopt uit voor de Roze Parade.

Roze Zaterdag is volgens Frank van Dalen, voorzitter van het landelijke COC meer nodig dan jaren terug. "Nederland anno 2006 is een land waar onze eigen premier in Indonesië roept dat hij tegen het homohuwelijk stemde in plaats van het te verdedigen."


Op de Grote Markt werd het pas echt druk.
Angela Groothuizen trad op op het podium op het Grote Kerkplein.

Burgemeester Henk Jan Meijer verklaarde op het podium in de binnenstad: "Ik hou van homo's. Maar niet onvoorwaardelijk. Ik houd van mensen zolang ze ook van elkaar houden en in vrijheid met elkaar en met ons samen kunnen en willen leven. En de vrijheid van de één in roze zwembroek op een praalwagen door de stad te rijden, is de vrijheid van de ander zich daaraan te ergeren."


Roze Zaterdag in Zwolle.

Roze Zaterdag
SP kernvisie 'Heel de mens'
Flyer 'ROOD voor ROZE"

U bent hier