h

Beantwoording vragen SP over toegankelijkheid website gemeente Zwolle

7 juli 2006

Beantwoording vragen SP over toegankelijkheid website gemeente Zwolle

In het kader van artikel 44 van het reglement van orde voor de gemeenteraad heeft de SP op 24 mei 2006 vragen gesteld over de toegankelijkheid van de website van de gemeente Zwolle voor slechtzienden.

Onlangs heeft een medewerker van de Stichting Oogfonds Nederland bij de Stichting Bartiméus Accessibility een korte scan aangevraagd met betrekking tot de toegankelijkheid van de website van de gemeente Zwolle voor slechtzienden. De website is globaal getest en blijkt niet helemaal te voldoen aan de eisen die noodzakelijk zijn om de website leesbaar te houden voor slechtzienden. In de bijlage is een korte uiteenzetting geformuleerd van deze korte scan.

De fractie van de SP is van mening dat de website van de gemeente Zwolle ook toegankelijk moet zijn voor mensen met een functiebeperking. Het is van belang dat de gemeente hierop toeziet om ook deze groep in de Zwolse samenleving informatie te verschaffen via het internet. Voor slechtzienden is het vaak lastig om via het internet aan de juiste informatie te komen. De SP vindt dat juist de gemeente op dit een punt een voorbeeldfunctie kan vervullen. De SP is van mening dat de aangedragen aandachtspunten daarom zo spoedig mogelijk moeten worden verholpen.

De Stichting Bartiméus Accessibility heeft als doel te informeren, enthousiasmeren en voorlichten van instellingen, bedrijven en overheid ten aanzien van de manieren waarop zij het internet en internetbased multimedia toegankelijk kunnen maken voor iedereen, inclusief mensen met een functiebeperking. Zij toetsen onder andere websites. Het is mogelijk om via deze stichting een uitgebreide scan/toetsing van de website aan te vragen.

Dit alles brengt ons tot de volgende vragen:
1. Is het college met ons van mening dat de website van de gemeente Zwolle voldoende toegankelijk moet zijn voor slechtzienden?
2. Zijn de in de bijlage genoemde aandachtspunten reeds bij het college bekend? Zo ja, zijn er inmiddels acties ondernomen om de aandachtspunten te verhelpen?
3. Is het college van mening dat de genoemde aandachtpunten zo spoedig mogelijk moeten worden opgelost? Zo nee, waarom niet?
4. Is het college bereid om via de voorgenoemde stichting een uitgebreide scan/toetsing aan te vragen om zo de leesbaarheid van de website te verbeteren voor slechtzienden?

Wij beantwoorden de vragen als volgt:
1. Ja, met u onderschrijven wij het streven van overheden om overheidssites voldoende toegankelijk te laten zijn voor diverse doelgroepen. waaronder slechtzienden. Zwolle conformeert zich zoveel mogelijk aan ' overheids webrichtlijnen'. Op dit moment scoort Zwolle in de landelijke vergelijking 61 op een schaal van 100, daarmee valt Zwolle in de bovenste regionen van gemeentesites. Grote gemeenten met een portal zoals Zwolle scoren net iets onder of net iets boven Zwolle.

2. De aandachtspunten zijn bekend. Er wordt voortdurend aandacht besteed aan de toegankelijkheid, echter binnen het gegeven van huisstijlkenmerken en de mogelijkheden die het Content Management Systeem (CMS) bieden. Dit geldt voor kleurgebruik, lettertype etc. Om een 100% score te behalen is een grondige aanpassing van het CMS nodig. Er moet hierbij rekening gehouden worden met een aanzienlijke investering in tijd en geld. In het kader van Digitaal Perspectief wordt aan een voorstel gewerkt om een update van de gemeentelijke websites en het CMS te bewerkstelligen. In het programma van eisen worden ook voorwaarden m.b.t. de toegankelijkheid opgenomen.

Hieronder gaan wij in op de door de fractie van de SP genoemde verbeterpunten:
• ontbreken van altteksten. Het behoort tot de standaardprocedure van het internetteam van de afdeling Communicatie om afbeeldingen van altteksten te voorzien. Echter het systeem laat dat niet altijd toe binnen alle functionele mogelijkheden van de site. Daarnaast wordt soms afgeweken van genoemde standaardprocedure.
• javascript: Javascript wordt beperkt toegepast, daar waar geen goed alternatief voorhanden is.
• contrast: Helaas kunnen wij het voorbeeld niet achterhalen. In het algemeen geldt dat links en achtergronden gemaakt worden in de standaard huisstijlkleuren.
• kleurgebruik: Genoemde voorbeelden zijn uit het Bestuurs Informatie Systeem. De site werkt hier door middel van databasekoppeling als doorgeefluik. De beheerders van het BIS zijn inmiddels op de hoogte van de problematiek.
• tabellen: Ook hier betreft het voorbeelden uit het BIS en ook dit is met de beheerders kortgesloten.

3. Binnen de mogelijkheden van het CMS en de huisstijl zijn enkele van de genoemde punten op te lossen, of zijn al opgelost. Volledig aanpassing vergt een aanzienlijke investering en geeft soms andere problemen. Een voorbeeld: als uit de volgende / vorige functie bij de document overzichten aangepast zou worden (zonder javascript), ontstaan overzichten tot 10.000 documenten. Naar onze mening een ongewenste oplossing.

4. Dit lijkt op dit moment een overbodige actie, daar de problematiek bekend is en onze aandacht heeft. Behalve financiële- zijn er echter geen bezwaren tegen een uitgebreide scan. Op termijn zal in het programma van eisen voor een nieuw CMS-systeem (genoemd in Digitaal Perspectief) een 100% drempelvrije site worden gemaakt.

Burgemeester en wethouders van Zwolle,
de burgemeester, H.J. Meijer
de secretaris, O. Dijkstra

De Stentor: Slechtziende wil betere site
Schriftelijke vragen over toegankelijkheid website gemeente Zwolle voor slechtzienden
Gemeente Zwolle

U bent hier