Schriftelijke vragen wachtlijsten sociale werkvoorziening
Schriftelijke vragen wachtlijsten sociale werkvoorziening
De Tweede Kamer heeft op 20 december jl. een wijzigingsvoorstel van SP-Kamerlid Ewout Irrgang op de begroting voor het gemeentefonds aangenomen, waardoor gemeenten 25 miljoen euro extra krijgen voor de aanpak van wachtlijsten in de sociale werkvoorziening. Het amendement van Irrgang geeft gemeenten extra ruimte om de wachtlijsten aan te pakken. Het voorstel wordt gedekt uit middelen uit de zogenaamde “onderuitputting”. Dat is geld dat bedoeld was om te worden uitgegeven, maar op de plank dreigde te blijven liggen. Bij de behandeling van de begroting van het ministerie van Sociale Zaken was al eenzelfde bedrag extra uitgetrokken, maar dit was nog steeds onvoldoende.
Momenteel bestaan er lange wachtlijsten met daarop naar schatting 15 duizend mensen (landelijk) die in de sociale werkvoorziening (WSW) aan de slag willen. In sommige gevallen moeten mensen elf maanden wachten voordat er een plek voor ze is. In de begroting 2007 van de gemeente Zwolle geeft het college aan dat de wachtlijsten voor de Wsw-geïndiceerden zo klein mogelijk behoort te zijn. Ook maakt zij melding van het feit dat sociale zaken en de wezo bij werkgevers zoveel mogelijk arbeidsplaatsen wil werven. Dit doen zij in samenspraak met het CWI en de afdeling Economie & Arbeid middels het Werkloket De Lure. Op dit moment staan er 129 inwoners van Zwolle op de (niet opgeschoonde) wachtlijst.
De SP realiseert zich dat met deze extra 25 miljoen euro nog steeds niet alle wachtlijsten zullen verdwijnen, maar het helpt uiteraard wel. De SP vindt het een goede zaak dat dit geld wordt gebruikt voor het oplossen van een belangrijk maatschappelijk probleem.
In het kader van artikel 44 van het reglement van orde voor de gemeenteraad wil ik namens de SP de volgende vragen stellen over de wachtlijsten in de sociale werkvoorziening.
1. Is er bij het college al duidelijkheid of de gemeente Zwolle een aandeel van deze extra 25 miljoen euro krijgt om de wachtlijsten verder terug te dringen? Zo ja, wanneer en welk bedrag kan de gemeente Zwolle tegemoet zien?
2. Binnen welke termijnen worden wsw-geïndiceerden gemiddeld geplaatst in Zwolle?
3. Kan het college aangeven of de hierboven beschreven aanpak van samenwerking met het CWI en de afdeling Economie & Arbeid de gewenste resultaten oplevert?
4. Kan het college aangeven welke concrete resultaten zij tot dusverre heeft geboekt? Is dit naar uw tevredenheid?
5. Indien u nog niet geheel tevreden bent, op welk(e) onderde(e)l(en) wilt u dan extra inzetten?
6. Is het college bereid om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn om, in overleg met de Wezo, te komen tot uitbreiding van het werkbedrijf (eventueel met de extra verkregen gelden) om de wachtlijsten in Zwolle te verkorten?
Wij verzoeken u om deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,
Namens de SP-fractie,
Tjitske Siderius
- Zie ook:
- Fractie