h

Alles uit de kast voor ‘de Stad als Theater’

28 januari 2007

Alles uit de kast voor ‘de Stad als Theater’

Maandagavond begint om 18.00 uur een protestdemonstratie op het Grote Kerkplein voor het stadhuis onder het motto ‘Geef de Stad als Theater een eerlijke kans!’. De steunbetuiging is een initiatief van de SP en kreeg de afgelopen dagen de medewerking toegezegd van diverse Zwolse organisaties en personen. De deelnemers hopen erop dat veel inwoners van Zwolle mee zullen demonstreren en deze kans zullen aangrijpen om te laten zien én horen dat zij het festival ‘de Stad als Theater’ graag willen behouden.

De beslissing om de subsidie voor het culturele evenement stop te zetten werd afgelopen dinsdag genomen door het college van B&W. De gemeenteraad is de enige die dit besluit nog kan terugdraaien. Tot op heden is er echter nog geen debat in de raad gevoerd over het onderwerp, maar de tijd dringt als het festival dit jaar nog doorgang moet vinden.

Door de toezeggingen van verschillende organisaties kan er een aardig programma worden aangeboden. Diverse sprekers zullen op het podium statements afgeven, waaronder politici, culturele organisaties en bezoekers van het festival.

De voorlopige line-up:
• Henk Janssen - voorzitter stichting De Stad Als Theater
• Düzgün Yildirim - fractievoorzitter van de SP in de Provinciale Staten
• Fieke van ’t Riet - voormalig fractievoorzitter PvdA
• Rob en Marian de Reu - o.a. productieassistente van diverse theatergezelschappen w.o. Theater Transparant
• Jan Popta - namens de vrijwilligers van DSAT
• William Dogger - raadslid Swollwacht
• Wil Cornelissen - betrokken bekend Zwollenaar
• Pim Trooster - curator beeldende kunst
• Mark Spelbrink - namens de vrienden van het festival
• Jan ter Schegget - fractievoorzitter van de PvdA in de Provinciale Staten
• Joris de Koning - voorzitter SP Zwolle

Op het bordes voor het stadhuis aan het Grote Kerkplein worden een podium en mammoetparasollen opgesteld door de firma Korbelt. Hanze Catering biedt de betogers warme erwtensoep aan. De geluidsinstallatie en verlichting is in handen van RonAV Rentals. De muzikale begeleiding is in handen van de pop-rockformatie Martin Dale. Als visuele aankleding zullen er beelden worden vertoond van de successen van ‘de Stad als Theater’ van de afgelopen jaren.

Deelnemers aan de protestactie krijgen gratis fakkels aangeboden. Verder zal er een ‘klikoconcert’ worden gehouden (een ‘klikoconcert’ is het bespelen van vuilcontainers door een groep mensen).

Kortom: een heleboel tamtam tussen 18.00 en 19.00 uur voor het stadhuis in de binnenstad!

Geef De Stad Als Theater een eerlijke kans!
Persbericht SP/PBZ: De Stad Als Theater
De Stad Als Theater

U bent hier