h

Brandbrief aan het college inzake 'Het Turfschip'

24 januari 2007

Brandbrief aan het college inzake 'Het Turfschip'

Vorige week heeft de SP fractie een gesprek gehad met de oudercommissie van openbare basisschool 'Het Turfschip'. Daarbij waren eveneens de directeur, de oud-directeur en iemand van Travers aanwezig. Het gesprek ging over de toekomst van deze basisschool. De basisschool heeft op dit moment te weinig leerlingen en volgens het Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ) zal de school per 1 augustus 2008 moeten sluiten. Naar aanleiding van het gesprek heeft de fractie de volgende brief aan het college van Burgemeester en Wethouder opgesteld.

Geacht college van Burgemeester en Wethouders,

Met deze brandbrief wil ik uw aandacht vragen voor de openbare basisschool ‘Het Turfschip’. Zoals u weet is de toekomst van ‘Het Turfschip’ op dit moment erg onzeker.

‘Het Turfschip’ is een openbare basisschool, welke wordt gekenmerkt door de kleinschaligheid. In de basisschool is er veel aandacht voor de kinderen, omdat de klassen relatief klein zijn. Er wordt niet alleen aandacht besteed aan een didactische ontwikkeling, maar ook aan de pedagogische ontwikkeling van de kinderen. Juist voor de kinderen (en de ouders) in de Indische Buurt is dit erg belangrijk, gezien de samenstelling van deze wijk. Zo geven de ouders aan dat ‘Het Turfschip’ de basis is en een rustpunt vormt voor alles in de wijk.

De SP is van mening dat juist ‘Het Turfschip’ een belangrijke factor is voor de samenhang in de wijk. Naast het basisonderwijs dat op de school wordt gegeven, is de school verantwoordelijk voor een belangrijk stuk van het buurtwerk. Voor veel ouders is niet het wijkcentrum, maar de school een trefpunt in de wijk, waar zij met allerlei vragen en problemen laagdrempelig terecht kunnen. Een eventuele sluiting van ‘Het Turfschip’ betekent een verarming van de wijk, waarbij een belangrijke maatschappelijke voorziening wegvalt.

Als het aan Openbaar Onderwijs Zwolle (OOZ), het overkoepelend orgaan van de openbare basisscholen in Zwolle, ligt, sluit de school per 1 augustus 2008. Dit omdat ze te klein is. Het leerlingental ligt met tachtig ver onder de opheffingsnorm van 142. Volgens OOZ is er in de toekomst geen kans op de komst van veel meer leerlingen. Door de jaren heen heeft ‘Het Turfschip’ haar sociale gezicht laten zien door niet alleen kinderen uit de buurt onderwijs te bieden, maar ook onder andere kinderen uit ‘Het blijf-van-mijn-lijfhuis’ en kinderen van asielzoekers van onderwijs te voorzien. Nu wordt de basisschool gestraft doordat ze te weinig kinderen onderwijs geeft.

Een eventuele sluiting van ‘Het Turfschip’ betekent dat de kinderen die nu het reguliere basisonderwijs volgen, na opheffing moeten overstappen naar het speciaal onderwijs. Volgens de directie van de school kan ongeveer 40% van de kinderen op ‘Het Turfschip’ zich minder goed handhaven in grotere klassen en zal daardoor aangewezen zijn op het speciaal onderwijs. Dit zou jammer zijn, omdat de kinderen over de gehele stad moeten worden ondergebracht, in plaats van in hun eigen wijk.

Overigens kan er van de kinderen op ‘Het Turfschip’ worden aangegeven dat het een specifieke groep is, die bij een eventuele overstap naar een andere basisschool maar geleidelijk aan zullen integreren en naar alle waarschijnlijkheid overlast veroorzaken. De kinderen (en ook de ouders) voelen zich niet snel welkom. Het vertrouwen bij de ouders voor het huidige management van ‘Het Turfschip’ is bijzonder groot. Datzelfde geldt voor de inzet van Travers op ‘Het Turfschip’. Vertrouwen bouw je niet zo maar opnieuw op. Juist deze doelgroep niet. De overstap van de kinderen naar een andere basisschool zal een meerjarenplan behelzen.

U zult zich uiteraard nog herinneren dat een aantal jaar geleden er grote onrust heerste in de Indische Buurt. Op dit moment is het relatief rustig in deze wijk. Het is duidelijk dat met name ‘Het Turfschip’ hierin een belangrijke rol heeft gespeeld. De SP is van mening dat er nu een balans in de wijk is gebracht, maar dat deze balans niet verder is uitgebouwd. Dit is het tijdstip om niet alleen de rust en de balans te handhaven, maar juist ook te investeren in deze wijk.

Met deze brief wil de SP het college oproepen de voorzieningen in de wijk verder uit te bouwen en hierin ‘Het Turfschip’ een rol te laten spelen. U staat in uw collegeakkoord een sociale benadering voor, dit is uw kans om te laten zien dat u daadwerkelijk een sociaal gezicht naar de stad wil laten zien.

Een oplossing voor de ontstane situatie zou kunnen zijn dat er in de Indische Buurt geïnvesteerd wordt in een multifunctioneel gebouw, waarin verschillende diensten en instellingen worden gevestigd. Te denken valt aan een wijkbureau, met daarin een plaats voor de wijkagent(e), zorginstellingen en bijvoorbeeld de basisschool ‘Het Turfschip’.
Door middel van een multifunctioneel gebouw kunnen verschillende kosten worden gedeeld voor huisvesting, maar ook andere apparaatskosten. Als voorbeeld voor het gebouw zouden de schoolwoningen aan de Muurmeesterstraat in Stadshagen kunnen dienen. Blijkt dat de voorziening niet voldoet aan de doelstelling, dan is het mogelijk om het gebouw om te bouwen tot bijvoorbeeld woningen.

Graag vernemen wij van het college of zij bereid is om in samenwerking met de partners in de stad (zoals woningbouwverengingen e.d.) de mogelijkheden te onderzoeken om ‘Het Turfschip’ voor de Indische Buurt te behouden. Immers uit de beantwoording van eerder gestelde vragen door de fractie van Swollwacht blijkt dat op grond van de berekening van artikel 157 van de Wet op het primair onderwijs er een mogelijkheid is om ‘Het Turfschip’ in stand te houden. Of liever gezegd: er bestaat geen wettelijke noodzaak tot opheffing van deze school.

Graag ontvangt de SP zo spoedig mogelijk een reactie.

Met vriendelijke groet,
Namens de fractie van de SP,
Tjitske Siderius

Openbare Basisschool ‘Het Turfschip’

U bent hier