h

Schriftelijke vragen Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs

28 maart 2007

Schriftelijke vragen Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs

De gemeente Zwolle heeft de ambitie om het voortijdig schoolverlaten terug te dringen. Zij gaat daarbij uit van voldoende maatwerk voor de zogenaamde risicoleerlingen.

In het kader van GSB III is afgesproken dat het aantal voortijdig schoolverlaters in 2009 met 30 % is afgenomen en dat 75 % van de voortijdig schoolverlaters teruggeplaatst is binnen het onderwijs om alsnog een startkwalificatie te behalen. In het plan van aanpak voortijdig schoolverlaten 2005 – 2009 (Binnenboord) staan maatregelen genoemd die moeten voorkomen dat jongeren de school voortijdig verlaten en ook maatregelen om voortijdig schoolverlaters aan te pakken. Eén van die maatregelen is het bieden van de mogelijkheid om via het Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs (VAVO) alsnog een startkwalificatie te halen op één van de beide ROC’s in Zwolle.

Gemeenten krijgen educatie budget vanuit de landelijke overheid. Daarmee moeten ze VAVO inkopen. De gemeenten zijn daarmee zelf verantwoordelijk voor de financiering van de VAVO vanuit het educatietraject.

De SP krijgt signalen dat lang niet alle gemeenten hiervoor de nodige voorzieningen treffen. Op het Deltion College in Zwolle moeten het komende jaar 200 leerlingen geweigerd worden omdat er geen geld is voor hun herkansing.

De SP is van mening dat de gemeente Zwolle niet het signaal moet afgeven dat jongeren geen tweede kans krijgen. Schoolverlaters staan vaak op een kruispunt in hun leven, ze gaan of het goede of het verkeerde pad op. Dat betekent dat je het goede pad niet moet blokkeren, maar juist de drempels moet weghalen. Door onvoldoende geld beschikbaar te stellen zet je mensen permanent op achterstand. De wil is er, maar de kans krijgen ze niet. Dat is slecht voor die jongeren en uiteindelijk voor de gehele maatschappij, want we vergroten de kans dat die jongeren niet goed terechtkomen.

Er is al een samenwerkingsverband VO/SVO regio IJssel-Vecht opgestart. Hierin werken alle scholen voor voortgezet onderwijs in Zwolle en een deel van de regio samen. Er vinden gesprekken plaats tussen de ROC’s in Zwolle en het samenwerkingsverband over het aanbieden van VAVO. De scholen voor voortgezet onderwijs nemen hiermee nadrukkelijk de verantwoordelijkheid voor de jongeren die uitvallen uit het voortgezet onderwijs om hen alsnog de kans te bieden een startkwalificatie te halen.
Het is zorgelijk dat het lijkt dat de ROC’s niet in staat zijn om alle leerlingen, die in aanmerking komen voor de VAVO, te helpen, omdat er onvoldoende financiële middelen zijn.

In het kader van artikel 44 van het reglement van orde voor de gemeenteraad wil ik namens de SP de volgende vragen stellen over het Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs (VAVO) in Zwolle.

1. Is het bij de gemeente Zwolle bekend hoeveel voortijdig schoolverlaters niet kunnen instromen in het VAVO vanwege te weinig financiële middelen? Zo ja, om hoeveel leerlingen gaat het? Zo nee, bent u bereid om te onderzoeken om hoeveel voortijdig schoolverlaters het in Zwolle precies gaat?
2. Bent u het van mening dat de gemeente Zwolle voldoende VAVO moet inkopen van het educatiebudget, zodat alle voortijdig schoolverlaters kunnen worden geholpen?
3. Bent u met ons van mening dat er in Zwolle een oplossing moet worden gevonden, die ervoor zorgt dat alle voortijdig schoolverlaters een herstart kunnen maken?
4. Bent u bereid om extra middelen ter beschikking te stellen voor het VAVO in Zwolle? Zo ja, hoe denkt u dit te financieren? Zo nee, waarom niet?
5. Bent u eventueel bereid om er bij de Minister van Onderwijs Cultuur en Wetenschap op aan te dringen om extra middelen vrij te maken voor het VAVO? Zo nee, waarom niet?

Wij verzoeken u om deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.
Met vriendelijke groet,

Namens de SP fractie,
Tjitske Siderius


Mededelingen aan de Raad 2007
De vragen van de SP ten aanzien van het Voortgezet Algemeen Volwassen Onderwijs (VAVO) willen wij als volgt beantwoorden:

De beantwoording luidt als volgt:
1. Voortijdig schoolverlaters (leerlingen zonder startkwalificatie) worden door de school gemeld bij het RMC (Regionaal Meld- en Coördinatiepunt). Het RMC bepaalt samen met de jongere welk vervolgtraject naar onderwijs hij gaat volgen of dat hij naar werk wordt geleidt. Is de RMC consulent samen met de jongere van mening dat het VAVO traject de beste oplossing is dan kan hij daar altijd terecht. Deelname van deze jongeren wordt gefinancierd uit de middelen voor Volwasseneneducatie. Voor het schooljaar 2006/2007 gaat het hierbij om vijf a zes officieel via het RMC gemelde leerlingen.

2. Ja dat zijn wij met u van mening en zo gebeurt het in Zwolle ook. De voortijdig schoolverlater moet wel aangemeld zijn bij het RMC. De RMC consulent bepaalt samen met de jongere of VAVO het juiste vervolgtraject is. Het is natuurlijk ook mogelijk dat een ander onderwijstraject binnen het ROC beter aansluit bij de mogelijkheden en de wensen van de jongere.

3. Dat zijn wij met u van mening en die mogelijkheid is er ook. In de prestatieafspraken die met het Rijk zijn gemaakt in het kader van GSB is meegenomen dat 75 % van de jongeren die voortijdig uitvallen uit het onderwijs teruggeplaatst worden in het onderwijs of toegeleid worden naar werk. Het RMC wordt al gemeentelijk instrument hiervoor ingezet. Uit de middelen volwasseneneducatie worden naast de VAVO trajecten ook andere trajecten gefinancierd die jongeren kunnen helpen via een voortraject weer naar school of naar werk te komen.
Het RMC maakt samen met het CWI en de afdeling Sociale Zaken en Werkgelegenheid onderdeel uit van het Jongerenpunt de Lure. Hier kunnen jongeren tot 25 jaar worden gemeld of zichzelf melden. Dit zijn jongeren die voortijdig de school hebben verlaten of werkzoekend zijn. Het jongerenpunt de Lure begeleidt deze jongeren terug naar school of naar werk liefst met aanvullende scholing. Een jongere komt pas voor een uitkering in aanmerking op het moment dat scholing of werk niet mogelijk is.

4. Samen met het Deltion is afgesproken dat wij voor een aantal vooraf te bepalen klantgroepen VAVO trajecten inkopen. Die inkoop gebeurt op basis van een programma van eisen en een offertetraject waarvoor alleen Deltion is uitgenodigd. Deze inkoop van VAVO trajecten doen wij in nauwe afstemming met een groot aantal gemeenten in de regio IJssel Vecht. Daarnaast zijn wij echter (samen met het Voortgezet Onderwijs) van mening dat het Voortgezet Onderwijs in eerste instantie verantwoordelijk is voor jongeren die hun VMBO, HAVO of VWO diploma willen halen. Dit wordt ook door u in uw brief onderschreven. Jongeren die uitvallen uit het voortgezet onderwijs kunnen via het RMC terecht en worden mogelijk doorverwezen naar de VAVO. Daarnaast financieren wij uit hetzelfde budget voor volwasseneneducatie ook laagopgeleide volwassenen zodat zij alsnog hun VMBO-T of HAVO diploma halen binnen het VAVO, gefinancierd door de gemeente. Wij zien daarom geen noodzaak het VAVO extra te financieren.

5. Zoals wij hierboven al is aangegeven is het budget volwasseneneducatie op dit moment voldoende toereikend om die VAVO trajecten in te kopen die door de Zwolse burgers gewenst worden en die passen binnen het VSV beleid en de definiëring van de doelgroepen voor volwasseneneducatie. Wij zijn met het voortgezet onderwijs van mening dat het behalen van een VMBO, HAVO en/of VWO diploma in eerste instantie een verantwoordelijkheid is van het voortgezet onderwijs zelf. VAVO is één van de trajecten die aangeboden kunnen worden als de jongere echt niet meer terug naar het voortgezet onderwijs kan of wil. Het voortgezet onderwijs heeft wel een eigen verantwoordelijkheid om het onderwijs aantrekkelijk(er) te maken en kan hierbij gebruik maken van de expertise die binnen het huidige VAVO is ontwikkeld.

Burgemeester en Wethouders van Zwolle,
de burgemeester, H.J. Meijer
de secretaris, O. Dijkstra

U bent hier