h

Schriftelijke vragen fusie Nuon en Essent

27 april 2007

Schriftelijke vragen fusie Nuon en Essent

Essent en Nuon maakten in februari jongstleden bekend dat zij een ‘principeovereenkomst’ hebben gesloten om te fuseren tot één sterke Nederlandse energieonderneming. Afzonderlijk staan ze al bekend als niet klantvriendelijk en weinig servicegericht. Nu willen Nuon en Essent ook nog eens fuseren. De vraag is of dit in het voordeel is van de klanten, het personeel en het publiek belang.

Publieke belang
In 1998 werd een nieuwe elektriciteitswet van kracht, met als motto: minder overheid en meer markt. De energiegebruikers zouden daardoor meer vrije keuzes krijgen. En dat zou moeten leiden tot meer concurrentie en lagere prijzen.
Anno 2007 hebben Nuon, Essent, Electrabel en Eon samen 80% van de Nederlandse stroomproductie in handen. Van een vrije markt met veel concurrentie is dus niets terechtgekomen en de prijzen zijn alleen maar gestegen. Er is GEEN sprake van grootschalige concurrentie op de energiemarkt. Door de fusie zal de kans op kartelvorming daarom alleen maar toenemen. Dat is zeer nadelig voor de consument (NMA)
De Europese Commissie wil marktwerking en is daarom tegen overheersing door een paar grote elektriciteitsbedrijven. Voor de klant valt er dan juist minder te kiezen. De SP vindt dat zeer tegenstrijdig.

Personeel
De fusie zal een enorme kostenbesparing met zich meebrengen. Dat is ook niet verwonderlijk als je bekijkt dat er minstens 1350 arbeidsplaatsen verdwijnen. De gemeente Zwolle beweert dat de werkgelegenheid haar hoogste prioriteit heeft, het zou daarom vreemd zijn als Zwolle instemt met deze fusie. Ook wordt er bezuinigd op het gebied van inkoop en ICT. De vraag is of dit de dienstverlening naar de klant ten goede komt. De ervaring leert dat bij fusies, de dienstverlening aan burger juist onder druk komt te staan.

Volgens Essent en Nuon is de schaalvergroting noodzakelijk om op langere termijn tegen acceptabele kosten en met minimale milieueffecten te kunnen zorgen voor betrouwbare energievoorziening. Volgens Capgemini moet er tot 2011 in de EU zo’n 150 miljard worden geïnvesteerd worden om de productie en distributie van elektriciteit om de levenszekerheid op peil te houden en een betrouwbare energievoorziening te garanderen.
De vraag is wat Essent en Nuon met geld verkregen door bezuinigingen gaat doen en of zij bereid zijn om te investeren in een betrouwbare energievoorziening.

Om de aandeelhouders gunstig te stemmen krijgen zij van Essent en Nuon een extra dividend uitgekeerd van in totaal 900 miljoen euro. Als de fusie lukt mag ook de gemeente Zwolle met haar vingers in de snoeppot zitten. Voor ongeveer 1,4 miljoen euro.

Klanten
De SP maakt zich zorgen over de enorme prijsverhogingen voor de huishoudens, terwijl men een jaarlijkse winst van meer dan 30% bijschrijft. De verhoging van de energielasten heeft bijgedragen aan de toename van armoede in Nederland. Deze tendens is wat de SP betreft niet acceptabel. Wat de SP betreft zou het integer zijn om het uit te delen geld ten goede te laten komen aan de burgers, die de laatste jaren zijn geconfronteerd met hoge energierekeningen.

De vraag is of wij als Zwolle zomaar met de dollartekens in onze ogen moeten gaan zitten wachten tot wij dit geld op de bankrekening krijgen gestort. De SP zegt: Nee.

De SP vindt dat een fusie alleen doorgang kan vinden als in ieder geval aan de volgende voorwaarden is voldaan:
- een garantie dat er geen gedwongen ontslagen vallen;
- een garantie dat Nuon en Essent investeren in een betrouwbare energievoorziening;
- een garantie dat Nuon en Essent de komende jaren (bijvoorbeeld 5 jaar), het kostenvoordeel vanwege de fusie teruggeeft aan consumenten door geen prijsverhogingen door te voeren.

In het kader van artikel 44 van het reglement van orde voor de gemeenteraad wil ik namens de SP de volgende vragen stellen over het voornemen van Nuon en Essent om te fuseren.
1. Is het college met ons van mening dat er geen gedwongen ontslagen mogen vallen? Zo nee, waarom niet?
2. Is het college met ons van mening dat er een betrouwbare energievoorziening moet zijn en dat daarom Nuon en Essent daarin moeten investeren? Zo nee, waarom niet?
3. Is het college met ons van mening dat er de komende jaren geen prijsverhogingen mogen worden doorgevoerd naar de consument? Zo nee, waarom niet?
4. Is het college bereid om tijdens de aandeelhoudersvergadering van Essent te pleitten voor bovengenoemde garanties?
5. Is het college bereid om niet in te stemmen met de fusie tussen Nuon en Essent, wanneer aan bovenstaande garanties niet kan worden voldaan?

Wij verzoeken u om deze vragen zo spoedig mogelijk te beantwoorden.

Met vriendelijke groet,
Namens de SP fractie,
Tjitske Siderius

U bent hier