h

SP Zwolle haalt handtekeningen op voor onderzoek naar deelname NL aan Irak-oorlog

10 april 2007

SP Zwolle haalt handtekeningen op voor onderzoek naar deelname NL aan Irak-oorlog

Het kabinet heeft in het regeerakkoord vastgelegd dat er geen onderzoek komt naar de deelname van de Nederlandse regering aan de oorlog tegen Irak. Ondanks beloftes die de PvdA voor de verkiezingen gemaakt heeft, lijkt het erop dat alles in de doofpot wordt gestopt.
iraq actie
Daarom is de Socialistische Partij een landelijke petitie begonnen in samenwerking met het burgerinitiatief 'Openheid over Irak'. Het directe doel hiermee is druk zetten op de Eerste Kamer, om alsnog een onderzoek in te stellen. Dit leeft sterk onder de mensen en zo geven wij hen de kans in verzet te komen tegen de doofpot praktijken en volledige openheid te eisen.

Als aftrap in Zwolle voor deze campagne gaan we handtekeningen ophalen bij onze maandelijkse SP kraam. Ook zullen we het boekje ‘Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?’ ter inzage hebben liggen bij de kraam en dit tevens verkopen voor € 2,30 per stuk.

Zaterdag 14 april Diezerstraat (voor de bibliotheek) van 10:00-15:00

Voor meer informatie over de achtergronden klik hier. En teken hier de petitie voor openheid over Irak!

Jan Marijnissen: “De PvdA was lang voor een onderzoek maar de fractie heeft zich de mond laten snoeren. PvdA-fractievoorzitter Tichelaar gaf in het debat aan dat ze dit punt aan de onderhandelingstafel hadden verloren, maar parlementaire waarheidsvinding is wel iets anders dan een uitruil van hypotheekrenteaftrek tegen huurliberalisering. De hoofdelijke stemming laat zien dat dat de PvdA zichzelf een strakke fractie-discipline heeft aangemeten. Dat belooft wat voor de komende jaren.”

Volgens de SP-leider is een onderzoek naar de politieke steun voor de inval in Irak een morele kwestie: “Nederland heeft het recht om te weten hoe het zit. Dit heeft te maken met waarheidsvinding. En het zoeken naar de waarheid is iets wat het parlement moet doen. Het is immers de hoofdtaak van de Kamer om de regering te controleren." Ter ondersteuning van het verzoek heeft de SP donderdag een boekje uitgegeven over de kwestie Irak ter onderbouwing van het verzoek om een parlementair onderzoek getiteld ‘Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?’

Dossier Irak
Teken de petitie voor openheid over Irak!

U bent hier