h

Openheid over Irak op 5 mei

4 mei 2007

Openheid over Irak op 5 mei

Het kabinet heeft in het regeerakkoord vastgelegd dat er geen onderzoek komt naar de deelname van de Nederlandse regering aan de oorlog tegen Irak. Ondanks beloftes die de PvdA voor de verkiezingen gemaakt heeft, lijkt het erop dat alles in de doofpot wordt gestopt.

Daarom is de Socialistische Partij een landelijke petitie begonnen in samenwerking met het burgerinitiatief 'Openheid over Irak'. Het directe doel hiermee is druk zetten op de Eerste Kamer, om alsnog een onderzoek in te stellen. Dit leeft sterk onder de mensen en zo geven wij hen de kans in verzet te komen tegen de doofpot praktijken en volledige openheid te eisen. Meer info vind u op www.zwolle.sp.nl.

iraq

Op 5 mei vieren we onze vrijheid en daarom vinden we 5 mei hét moment om dit thema onder de aandacht te brengen. SP Zwolle staat daarom op de festivalmarkt bij het bevrijdingsfestival. In onze stand zullen we tussen 12.00 en 18.00 uur zoveel mogelijk handtekeningen verzamelen ter ondersteuning van het pleidooi van de SP in de Eerste Kamer, voor een onafhankelijk onderzoek naar de Nederlandse steun aan de oorlog in Irak.

Tevens is er een doofpot aanwezig. Zwollenaren die een vraag hebben (bijvoorbeeld over de redenen van onze regering om deel te nemen aan deze oorlog), kunnen die in de SP-doofpot deponeren. Alle vragen zullen worden doorgestuurd naar de Eerste Kamerfractie, om het verzoek naar een onafhankelijk onderzoek te begeleiden.

Stop je vraag aan de regering in de doofpot!


Parlementair onderzoek Irak noodzakelijk, SP dient motie in
28-02-2007 • De SP wil een een parlementair onderzoek naar de achtergronden van de politieke steun die Nederland gaf aan de oorlog tegen Irak in 2003. Jan Marijnissen dient donderdag tijdens het debat over de regeringsverklaring daartoe een motie in. “Dit is een morele kwestie. Nederland heeft het recht om te weten hoe het zit. Dit heeft te maken met waarheidsvinding. En het zoeken naar de waarheid is iets wat het parlement moet doen” aldus Marijnissen.

Marijnissen wil een hoofdelijke stemming over de motie: “De PvdA was lang voor een onderzoek. Het zou ontluisterend zijn als ze nu allemáál tegen zijn.” In het regeerakkoord is niets afgesproken over een parlementair onderzoek. Donderdag zal de SP tevens een boekje uitgeven over de kwestie Irak ter onderbouwing van het verzoek om een parlementair onderzoek. Kamerlid Van Bommel heeft een reconstructie gemaakt van de politieke aanloop naar de inval in Irak. Het boekje is getiteld ‘Onverantwoord goedgelovig of welbewust misleidend?’

U bent hier