h

Kraam in de binnenstad

6 september 2007

Kraam in de binnenstad

Is het Nu of Nooit? Juist de laatste dagen is in het nieuws gekomen dat de voorgenomen fusie tussen Nuon en Essent niet gladjes verloopt. Maar de fusie is daarmee geenszins van de baan. Tijd voor de SP Zwolle om haar steentje bij te dragen in de actie: Nusent? Nu Niet! Nooit Niet.

De fusie is overbodig en zal leiden tot een groot verlies aan arbeidsplaatsen. Bovendien wordt het gefuseerde concern een gewilde prooi als overname kandidaat voor buitenlandse energiegiganten. Weg concurrentie en weg het - toch al niet waargemaakte - voordeel dat ons daarmee is beloofd door voorstanders van privatisering van de energiemarkt. Er ontstaat een monopolie in handen van een commercieel bedrijf waarop de burger of politiek geen grip heeft. De fusie is niet in de laatste plaats interessant voor de top van beide energiebedrijven. Zij gebruiken Nuon en Essent nu al als grabbelton voor het grote graaien ten gunste van hun eigen bonus en salaris. Een nog groter bedrijf zal uiteraard een nog hoger salaris vereisen. Die geldstroom moet gestopt worden. De leverantie van stroom moet gegarandeerd worden voor een betaalbare prijs. Dat kan en is een taak van de overheid, een publieke zaak, waar de SP zich sterk voor maakt.
In diverse wijken van Zwolle is daarom in de afgelopen weken al gefolderd. Donderdagavond 6 september 2007 was het moment om de straat op te gaan. We hebben ons verzameld bij de actieruimte in de Kamperpoort. Folders, kraam, vlag en pennen mee, hesjes aan en hup het busje in dat Simon geregeld heeft. Een kwartiertje later waren Marion, Bram en Bert present in de Diezerstraat. Folders uitdelen, mensen te woord staan en hen uiteraard de actiekaart in laten vullen. Even later kwam ook Tjitske de gelederen versterken. Feitelijk hebben we de avond in twee delen geknipt. Aan het begin van de avond werd de stand in de stad bemand. Het tweede deel van de avond zijn we de rest van de binnenstad ingegaan om ook daar huis aan huis te folderen en zo de actie nog meer bekendheid te geven.
Actief zijn is niet alleen nodig en nuttig, ook gewoon leuk. Op de goede afloop hebben we daarom samen nog wat gedronken in een cafe. Bij kaarslicht overigens, puur voor de sfeer. Hopelijk wordt dat nooit een noodzaak en gaat het licht niet uit. Daarom: Nusent? Nu Niet! Nooit Niet!

U bent hier