h

Afval bestaat niet

14 januari 2008

Afval bestaat niet

Op 8 oktober 2007 is in de raad het Gemeentelijk Afvalstoffen Plan 2007-2011 besproken. De SP heeft hier een motie ingediend om het afvalvolume terug te dringen, door middel van de blikjespers. De Amerikaanse architect William McDonough en de Duitse biochemicus Michael Braungart gaan hierin nog veel verder. Door middel van het Cradle tot Cradle-principe (C2C) is het mogelijk dat er helemaal geen afval meer bestaat. Volgens de SP een ideaal beeld! Dit C2C-principe is gebaseerd op een nieuwe visie op het duurzaam ontwerpen en ontwikkelen van producten, waarbij elk product als afval een volledig herbruikbare grondstof of biobrandstof moet opleveren. Producten volgens het C2C-principe moeten na gebruik volledig uit elkaar te halen zijn, zodat de stoffen kunnen worden teruggegeven aan de biologisch of technische kringlopen. Het moet dus mogelijk zijn om het afval óf op te eten óf te recyclen óf te verbranden om bio-energie op te wekken. De SP vraagt naar de mogelijkheden van dit principe in Zwolle.

Cradle to Cradle (wieg tot wieg in plaats van wieg tot graf) is bedacht door de Amerikaanse architect William McDonough en de Duitse biochemicus Michael Braungart. Het concept houdt een nieuwe visie in op het duurzaam ontwerpen en ontwikkelen van producten. Het credo daarbij is 'Afval = Voedsel'. Elk product moet als afval een volledig herbruikbare grondstof of biobrandstof opleveren. McDonough: "Waarom zou je afval produceren dat geen waarde heeft of zelfs geld kost? De omwenteling naar C2C zal plaats gaan vinden om economische redenen. Niet vanwege ethische overwegingen of technologische vondsten. Groei kan zo goed zijn voor mens en milieu, én voor de ondernemer."

In 2006 zetten McDonough en Braungart hun ideeën uiteen in het programma Tegenlicht. Hierdoor pikken organisaties als de gemeente Venlo en het ministerie van VROM de C2C-ideologie steeds meer op. Bedrijven als Ford en Nike hebben C2C ook omarmd. Niet om weldoenerij, maar om geld te besparen

Gemeente Venlo is momenteel druk bezig met het realiseren van deze ontwikkelingen en wil de eerste C2C-regio ter wereld worden. In 2012 moeten 50 bedrijven het C2C-concept hebben ingevoerd. De katalysator voor Venlo wordt de Floriade, de wereldtuinbouwtentoonstelling in 2012.

De SP is van mening dat deze ontwikkelingen passen in een duurzaam afvalbeleid. En dit duurzame afvalbeleid kan zeker ook in Zwolle toegepast worden. Raadslid Emile Hoogterp heeft namens de SP vragen gesteld aan de wethouder. De SP wil graag weten wat de mogelijkheden zijn voor dit principe in Zwolle.

U bent hier