h

Armoede Effect Rapportage krijgt kans in Zwolle

9 januari 2008

Armoede Effect Rapportage krijgt kans in Zwolle

Afgelopen maandag werd gesproken over het initiatiefvoorstel van de SP over een Armoede Effect Rapportage. De gemeenteraad geeft dit voorstel een kans. De SP wil bij belangrijke voorstellen dat er ook gekeken wordt naar de gevolgen voor burgers. Dit kan in de vorm van een rapportage. Zo kunnen de consequenties van voorstellen van de gemeente voor bepaalde groepen in Zwolle in beeld worden gebracht. Voor de SP gaat het dan met name om de mensen met een laag inkomen. Beslissingen die de gemeenteraad neemt kunnen gevolgen hebben op verschillende gebieden. Te denken valt aan het besteedbare inkomen, de toegankelijkheid van voorzieningen of de betaalbaarheid van voorzieningen (bv. leges). De gemeente Zwolle begint nu met een proef.

Het is de bedoeling dat de uitkomsten van deze rapportage in het voorstel worden verwerkt. Er komt dus geen aparte rapportage. Er zal bij met name voorstellen die een ingrijpende verandering geven voor mensen met een laag inkomen een rapportage moeten worden gemaakt. Dus niet bij alle voorstellen. Het grote voordeel van deze rapportage is dat de raadsleden beter kunnen zien welke gevolgen een voorstel heeft en dat de ambtenaren ook moeten nadenken over welke consequenties een voorstel heeft voor de burgers in Zwolle.

De gemeenteraad geeft ons initiatiefvoorstel een kans en gaat de rapportage eerst bij een aantal grote voorstellen uitproberen. In de onderstaande link vindt u het hele initiatiefvoorstel.

Initiatiefvoorstel Armoed Effect Rapportage

U bent hier