SP: toon persberichten uitkeringsfraude verkeerd gekozen
SP: toon persberichten uitkeringsfraude verkeerd gekozen
Met enige regelmaat worden er door de gemeente persberichten uitgegeven over uitkeringsfraude. Deze persberichten worden soms één op één overgenomen in de (kabel) krant en huis-aan-huis bladen. Het is de fractie van de SP opgevallen dat er door de toonzetting, keuze van woorden, een dreigende toon zit in deze berichten. Bedragen van fraude en de bijbehorende situatie worden in die berichten beschreven. De SP heeft hierover vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder Knol.
Als uitgangspunt hanteert de SP als het gaat om voorkomen en bestrijden van bijstandsfraude het solidariteitsbeginsel, dat mensen die zonder bron van inkomsten zitten, recht hebben op bijstand. Dit beginsel kan echter pas standhouden als uitkeringen rechtmatig verstrekt worden. De SP pleit er daarom voor dat fraude hard aangepakt wordt, omdat misbruik van voorzieningen en gemeenschapsgeld het draagvlak onder de sociale zekerheid uitholt.
Daarnaast is de SP van mening dat de wijze waarop er fraude bestreden wordt, met grote voorzichtigheid moet gebeuren. Dit raakt aan een ander uitgangspunt van de SP, menselijke waardigheid. Op het moment dat een uitkeringsgerechtigde beschuldigd worden van uitkeringsfraude is er nog niets bewezen of officieel vastgesteld. Wij zijn van mening dat een burger onschuldig is tot het tegendeel is bewezen. Daarom keuren wij de huidige manier van berichtgeving en dreigende toon af.
Tjitske Siderius heeft namens de SP vragen gesteld aan de verantwoordelijk wethouder Knol. Zij wil van de wethouder weten of er ook een andere vorm van berichtgeving mogelijk is om de opgespoorde uitkeringsfraude in de pers te brengen. Het lijkt erop dat de wethouder met de opgespoorde fraude wil tamboeren.
- Zie ook:
- Fractie