h

SP wil een autovrije zondag

13 februari 2008

SP wil een autovrije zondag

Elk jaar wordt er een landelijke Autovrije Dag georganiseerd. Tal van gemeenten zullen op die dag straten en gebieden afsluiten voor autoverkeer. De SP vindt dat een jaarlijkse autovrije zondag helemaal geen kwaad kan. Uit metingen in diverse gemeenten bleek dat de luchtkwaliteit aantoonbaar verbetert.

De luchtkwaliteit verslechtert door het gebruik van vele auto’s. Hierdoor wordt op veel plaatsen in Nederland de luchtkwaliteitsnorm overschreden. In Zwolle is dit helaas niet anders. De SP wil graag dat Zwolle zich aansluit bij deze landelijke autovrije zondag op 21 september 2008. Zo merk je pas écht hoe prettig het is in een stad zonder auto's en mét schone lucht.

Raadslid Emile Hoogterp: `Een autovrije dag levert bovendien veel meer over op dan alleen schone lucht. Een autovrije dag geeft de straten voor één dag terug aan kinderen, fietsers en voetgangers. Bovendien stimuleert het burgers om gebruik te maken van vervoer per bus, trein en fiets.’

Ongeveer 10% van de broeikasgassen die worden uitgestoten komt door het autogebruik. Daarnaast levert het verkeer de voornaamste bijdrage aan uitstoot van fijnstof (PM) en stikstofoxide (NOx) in stedelijk gebied, wat een directe bedreiging voor de gezondheid is. Een dagje zonder de auto kan dan ook helemaal geen kwaad. Op een dag zonder auto's kun je het verschil ook direct merken. Dat de luchtkwaliteit ook aantoonbaar verbetert is in 2005 bewezen met een aantal luchtkwaliteitsmetingen in verschillende gemeenten.

Raadslid Emile Hoogterp wil van de wethouder onder andere weten of hij bereid is een autovrije dag te organiseren. Daarnaast vraagt hij zich af of de wethouder bereid is een speciale actie te organiseren op de autovrije dag, zodat mensen in Zwolle gratis kunnen reizen met het openbaar vervoer.

U bent hier