h

De SP wil inzicht in resultaten reïntegratiebureaus

4 maart 2008

De SP wil inzicht in resultaten reïntegratiebureaus

De fractie van de SP heeft vragen gesteld aan het college over de controle op reïntegratiebureaus. Uit een recent rapport van het ministerie van sociale zaken blijkt dat het niet altijd duidelijk is of het geld bedoeld voor reïntegratie wel goed wordt besteed. De SP wil van het college weten hoe dit precies in Zwolle zit.

Fractievoorzitter Tjitske Siderius: `In Zwolle is het onduidelijk welke resultaten de reïntegratie exact oplevert. De SP heeft zorgen over de risico’s die de gemeente loopt als de reïntegratie niet goed wordt uitgevoerd. De bemiddeling van werklozen naar werk is een belangrijke gemeentelijke taak. Het is daarom van belang dat geld goed wordt besteed en passende arbeid oplevert voor de cliënten.’

Wanneer de gemeente Zwolle de afspraken niet behaald, die zijn vastgelegd in het convenant tussen gemeente en het Rijk, zal de gemeente Zwolle geld mislopen. In dit convenant zijn afspraken gemaakt hoeveel werklozen via scholing en bemiddeling weer aan het werk worden geholpen.

Uit een onderzoek van de Raad voor Werk en Inkomen (december 2007) naar reïntegratiebureaus blijkt verder dat cliënten en opdrachtgevers meer tevreden zijn over kleine reïntegratiebureaus en bureaus die gespecialiseerd zijn in een specifieke doelgroep, bijvoorbeeld oudere werklozen, dan over grote bedrijven.

De SP wil van het college weten of de gemeente Zwolle regelmatig de door haar ingeschakelde reïntegratiebureaus inspecteert, hoe vaak deze inspecties plaatsvinden en waar de inspecties uit bestaan. Daarnaast wil de SP-fractie weten welke voorwaarden het college stelt aan reïntegratiebureaus en of ze voldoen aan de eisen. Een andere vraag is hoeveel mensen via reïntegratie werk verkregen hebben en hoe duurzaam dit werk is. Tot slot vraagt de SP-fractie zich af welke risico's de gemeente Zwolle loopt als zij haar reïntegratietaak onvoldoende uitvoert.

U bent hier