h

SP in Berkum

28 maart 2008

SP in Berkum

Afgelopen zaterdag stond de SP in het winkelcentrum van Berkum om de wijkbewoners te vragen naar hun mening over het structuurplan 2020. De gemeente Zwolle is van plan om ten zuiden van de nieuwe Vecht 2000 woningen te realiseren wat een verdubbeling betekent van het aantal huidige inwoners.


Maarten in gesprek met een bewoner van Berkum over de voorgenomen bouw van 2000 woningen in de nieuwbouwwijk Vechtpoort.

Van de 57 ondervraagde mensen was 28,1% tegen het plan van de gemeente Zwolle met als argument dat men zich zorgen maakt over het landschapskarakter in en om Berkum. Dit percentage van de inwoners vindt dat er absoluut niet gebouwd moet worden in landelijk gebied. 35,1%van de ondervraagde bewoners kon zich wel vinden in de nieuw te bouwen wijk Vechtpoort, maar vond 500 woningen toch wel het maximum. Naast het behoud van het landschappelijke karakter maakte deze groep zich vooral zorgen over de ontsluiting van de nieuwbouwwijk, de toevoer naar wegen en winkels en het winkelaanbod. 19.3% vond 1000 woningen nog acceptabel en slechts 5.25% kon zich geheel vinden in het structuurplan.

Als er dan toch gebouwd moest worden gaf ruim 74% van de ondervraagden de voorkeur aan laagbouw met een mix van zowel vrijstaande woningen als rijwoningen voor jonge starters, gezinnen met kinderen en ouderen. En moeten zowel de lage- midden- en hoge inkomensgroepen vertegenwoordigd zijn in de wijk.

Het merendeel van de geënquêteerde bewoners vindt dat er in Zwolle voldoende woningaanbod is, maar dat er te weinig aanbod is van betaalbare woningen. De huizenprijzen in Zwolle vond 61.1% dan ook te hoog en menigeen gaf aan dat het voor starters momenteel bijzonder moeilijk is om aan een woning te komen.

De SP zal op korte termijn een vervolg onderzoek doen in de wijk.

U bent hier