h

Uitnodiging debat: De (on)bekendheid van de Europese Unie

11 april 2008

Uitnodiging debat: De (on)bekendheid van de Europese Unie

De debatkamer Overijssel organiseert, samen met EU-ambassadrice Thea van Schaik uit Ommen, op donderdag 24 april om 19.00 uur een debat in het Provinciehuis in Zwolle over de (on)bekendheid van de EU in de maatschappij. De Europese Unie is voor veel mensen een ver-van-m’n-bed-instituut in Brussel en Straatsburg. Maar veel mensen hebben geen idee wat de Europese Unie allemaal betekent en op welke processen zij allemaal invloed hebben.

Na de tweede Wereldoorlog sloot Nederland samen met een aantal andere landen een overeenkomst, die ervoor zou zorgen dat er geen oorlog meer zou komen in Europa. Dit was het begin van de Europese Unie. Tegenwoordig zorgt de Europese Unie er onder meer voor dat interne handel veel gemakkelijker verloopt, waardoor de prijzen laag blijven. Voor de gewone burger heeft de Europese Unie dus rechtstreeks invloed op bijvoorbeeld de prijs van een pakje boter, de beltarieven, of de mogelijkheid om in elk EU-land te mogen werken. Maar ook op de beslissing of we ergens militairen naartoe sturen om de vrede te bewaren.

Er is ook veel kritiek op de Europese Unie. Processen verlopen traag, er wordt in de ogen van veel mensen geld verspild met de tweewekelijkse verhuizing van Brussel naar Straatsburg, het is een onoverzichtelijk instituut, de mensen die er werken zijn onbekend en men weet niet hoe de Europese Unie te bereiken is.

De debatkamer wil De Europese Unie bekendheid geven. Want we kunnen wel net doen alsof de Europese Unie er niet is, maar dan steken we ons hoofd in het zand. De Europese Unie is er juist voor alle burgers en heeft invloed op ontelbaar veel zaken die wij dagelijks tegenkomen. Het instituut, wat ze doen er waar ze voor staan en de mensen die er werken moeten veel beter zichtbaar zijn. Maar, hoe moeten ze dat bereiken? Welke vragen heeft u over de EU?

Nico Wegter, voormalig directeur van de Europese Commissie in Den Haag en gedeputeerde Dick Buursink, met Europa in zijn portefeuille, gaan over deze onderwerpen het gesprek aan met alle inwoners van Overijssel. De inleiding zal worden verzorgd door Thea Van Schaik (67) uit Ommen. Zij is ambassadrice voor Europa, nadat zij enkele jaren geleden inzag hoe belangrijk de Europese Unie is voor iedereen. Sindsdien zet zij zich met hart en ziel in voor de bekendheid van dit gro(o)t(s)e instituut.

Het gesprek wordt geleid door Henk Jan Karsten. Hij is docent aan de School voor Media in Zwolle en voormalig journalist/presentator van RTV Oost.

Wij nodigen je graag uit om op 24 april om 19.00 uur mee te praten en alle vragen te stellen!

Locatie: het Provinciehuis in Zwolle, zaal De Brink, Luttenbergstraat 2, 8012 EE, Zwolle.

Parkeren is mogelijk bij het provinciehuis, of op de Turfmarkt.

Klik hier voor meer info over debatkamer

U bent hier