h

De toekomst van de stadswachten

14 mei 2008

De toekomst van de stadswachten

Gisteravond werd er in de raad gesproken over de toekomst van de stadswachten. Onlangs bleek dat er een conflict is ontstaan tussen de gemeente en de Stichting Stadswacht IJsselland-Midden over de toekomst van de stadswachtorganisatie. De stichting heeft aangegeven een kleine organisatie te willen behouden, waarin ruimte is voor een directeur en een kleine staf. Daarnaast wil men acht stadswachten in vaste dienst nemen. Het college wil de stichting wel behouden, maar de overhead en de functie van directeur en staf onderbrengen bij de gemeente, de politie of het Deltion College. Er was veel onduidelijkheid over gedane toezeggingen en de communicatie.

De SP riep in haar bijdrage op in ieder geval de reïntegratiefunctie van de stadswachten te behouden. Daarnaast wilde de SP weten waarom het college er niet voor heeft gekozen om de stadswachten in gemeentelijke dienst te nemen. Ook waren er vragen over de beloftes ten aanzien van de parkeercontroles, de communicatie, de intentieovereenkomst met Deltion en de toekomst van de stadswachten ná 2010.

De burgemeester gaf in zijn beantwoording aan dat hij nog ruimte ziet in de onderhandelingen met de stichting stadswachten. Daarnaast gaf hij aan dat de communicatie niet altijd goed is verlopen. De burgemeester gaat opnieuw in onderhandeling met de stichting stadswachten en komt in september met een nieuw, door beide partijen gedragen voorstel. De burgemeester deed de toezegging om bij andere gemeenten te kijken, hoe de reïntegratiefunctie een nieuwe impuls kan krijgen. Ook komt hij in het voorstel van september terug op de toekomst van de stadswachten ná 2010.

Hieronder vindt u de hele bijdrage van de fractie van de SP:

Voorzitter,
Allereerst wil ik aangeven dat de SP erg teleurgesteld is over de gang van zaken. Het is jammer dat het college de gemeenteraad niet heeft willen betrekken bij deze materie en over de zaak slecht alleen een raadsbrief heeft verstuurd. Wat ons betreft had u gelijk de mening van de raad mogen vragen en ons actief mogen betrekken.

De SP is van mening dat de stadswachten een waardevolle functie vervullen bij het toezicht houden op de openbare ruimte.

Uit de documentatie van de stadswachten blijkt dat er veel onduidelijke en tegenstrijdige informatie vanuit het college is verstuurd. Het college geeft eerst bijvoorbeeld aan dat zij de reintegratietaak wil behouden, wanneer zich deze voordoet. Begin april wordt gemeld dat de reintegratietaak niet meer aan de orde is en dat het college deze geen krachtig support wil geven. Het college lijkt haar geloof in de reintegratietaak enigszins kwijt door een verminderde instroom. De SP is een groot voorstander van deze vorm van reintegratie en is dan ook bezorgd over het signaal van het college om geen krachtig support te geven. Hoe moeten wij dit interpreteren?

Ook met betrekking tot het contract van de parkeercontroles is er onduidelijkheid. Is er inderdaad destijds (in het prestatiecontract 2005) het streven geweest om de parkeercontroles aan de stadswachten toe te laten behoren? Wat is er exact beloofd? Waarom en wanneer bent u van zienswijze veranderd? En wanneer hebt u de stichting stadswachten hierover voor het eerst geïnformeerd?

De SP is geen voorstander van een commerciële toekomst van de stadswachtenorganisatie en is blij dat dit op dit moment niet aan de orde is. Wij zien het toezicht houden in het publieke domein als een overheidstaak en de gemeentelijke overheid moet deze taak ook in de toekomst behouden. De stadswachten hebben een belangrijke functie in het palet van toezicht houden op de openbare ruimte. Wij zijn er niet voor om de taken van de stadswachten uit te besteden aan een externe organisatie. Wij zien liever dat de gemeente Zwolle haar verantwoordelijkheid neemt en de 8 stadswachten in dienst neemt. Datzelfde geldt voor het beschikbaar stellen van huisvesting en het leveren van ondersteunende diensten en het op zich nemen van de overhead. Qua overlegstructuur met de politie en eventueel de afdeling sociale zaken kan hier voordeel worden behaald. In die zin zijn wij een voorstander van het ontbinden van de stichting stadswachten. Waarom kiest u er niet voor, net als andere gemeenten, om de stadswachten in gemeentelijke dienst te nemen?

Er is ons nog veel onduidelijk over de communicatie, de intentieovereenkomst met Deltion en de toekomst van de stadswachtenorganisatie.

De SP vraagt zich af hoe de communicatie is verlopen bij het teruggetrokken collegevoorstel van 13 november 2007. In dit voorstel noemt u een voorstel van de stichting stadswachten die zij op exact dezelfde datum aan u hebben verstuurd. In het collegevoorstel wordt echter maar een gedeelte van het voorstel van de stadswachten overgenomen. Had u dit besluit al voor 13 november genomen, zonder een tegenreactie van de stadswachten af te wachten? En hoe is de stichting over dit voorstel geïnformeerd?

De stichting stadswachten geeft aan niet betrokken te zijn geweest bij de intentieovereenkomst met Deltion. Klopt dit en zo ja, waarom niet?

En dan de toekomst van de stadswachten. In juni 2007 wordt aangegeven dat de stadswachten vanaf 2010 een zelfstandig draaien veiligheidsbedrijf moet worden zonder gemeentelijke subsidies. In 2004 wordt nog gesteld dat het toezicht in het publieke domein een overheidstaak is en dat het college bij de uitvoering van dergelijke taken als eerste aan de stadswachten zou moeten denken. Wat is het collegestandpunt en hoe moet de raad de toekomst van de stadswachten na 2010 zien? Worden de stadswachten een organisatie die haar eigen centen moet gaan verdienen en daardoor afhankelijk wordt van meer commerciële opdrachten?
Graag willen wij hierop tijdig anticiperen en met de raad over van gedachten wisselen.

Tot zover.

SP wil in gesprek over toekomst stadswachten

U bent hier