h

Huisvesting 'de Twijn' niet op orde

30 mei 2008

Huisvesting 'de Twijn' niet op orde

Deze week is er in de gemeenteraad gesproken over de huisvesting van scholen in Zwolle. De SP vind dat het onderwijs goed moet zijn en daarbij hoort ook een goede huisvesting. De gebouwen moeten op orde zijn en voldoen aan de eisen en wensen van de gebruikers. De SP vindt dat dit prioriteit moet hebben en zal instemmen met de extra financiële ruimte die gevraagd wordt. Maar, helaas is de wethouder een hele bijzondere school vergeten: De Twijn.

De Twijn is een school voor bijzonder onderwijs voor kinderen met een beperking. Zij hebben wethouder Knol om extra geld gevraagd om de ruimte voor de toiletten en de entree uit te breiden. Wethouder Knol (PvdA) heeft dit geweigerd. SP-raadslid Gert van Maurik heeft een bezoek gebracht aan de Twijn en is geschrokken van wat hij daar heeft gezien. Kinderen moeten op de gang half worden uitgekleed om vanuit de rolstoel in een tillift naar het toilet te kunnen gaan. Dit alles wegens ruimtegebrek. Gert was er toen de kinderen werden opgehaald. Bij de ingang, die tevens als uitgang dient, stonden de kinderen in rolstoelen te wachten. Een behoorlijke lange rij.

Gert van Maurik: ‘Ik moet er niet aan denken dat er zich een calamiteit voordoet en iedereen gebruik moet maken van deze entree om het gebouw uit te komen. Dat leidt tot grote problemen. Ik heb bewondering voor de medewerkers van de Twijn, omdat ze voor elke situatie een oplossing bedenken en het belangrijk vinden dat de kinderen het naar hun zin hebben en goed onderwijs ontvangen. Ze doen dit in een schoolgebouw wat sterk verouderd is en niet meer geschikt is voor de functie.’

Bij het college heerst er een hoera stemming over hoe goed het wel niet gaat in Zwolle. De gemeente houdt geld over, maar accepteert dat deze kinderen op deze niet menswaardige manier geholpen moeten worden. Wethouder Knol (PvdA) vindt het niet belangrijk genoeg. Het gaat om politieke keuzes maken. Een prachtig kunstgrasveld voor de plaatselijk voetbalclub wat 160.000 euro kost of de keuze maken dat kinderen in een rolstoel op een fatsoenlijke manier naar het toilet kunnen en bij een calamiteit voldoende tijd en ruimte hebben om het gebouw te verlaten. De SP kiest voor het laatste en zal op korte termijn met een voorstel komen om dit te realiseren.

U bent hier