h

SP wil onderzoek naar glasvezelinternet

25 mei 2008

SP wil onderzoek naar glasvezelinternet

De SP in Zwolle verzoekt het college een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheden in Zwolle voor het gebruik van glasvezelinternet. De SP heeft daarover vragen gesteld aan de wethouder. Het glasvezelinternet is in andere steden al een project, waarbij alle inwoners de mogelijkheid krijgen via een glasvezelnet betaalbaar en snel te internetten.

In het geval van glasvezel bepaalt de gemeente tegen welke voorwaarden providers gebruik mogen maken van dit glasvezelnet, waardoor er gestuurd kan worden op o.a. betaalbaarheid. Zo kom je tot basisabbonnementen met een marktconforme prijs, maar met een extreem hoge snelheid.

SP-raadslid Hoogterp: 'In andere steden is een dergelijk project een groot succes. De belangstelling bij het bedrijfsleven en maatschappelijke organisaties is hoog. De gemeente is beheerder van een eigen netwerk en garandeert een aantal basisvoorzieningen. Men kan in principe goedkoper werken dan de commerciële providers, maar doet dat vanuit het oogpunt van oneerlijke concurrentie niet. De ‘winst’ kan geïnvesteerd worden in bijvoorbeeld extra toepassingen of aflossingen. In Deventer is het project zo'n succes, dat scholen er een jaar lang gratis gebruik van kunnen maken.’

De SP wil van de wethouder graag meer duidelijkheid over de mogelijkheden tot invoering in Zwolle en de financiële kosten, zodat de gemeenteraad een goede afweging kan maken.

U bent hier