h

Burgerinitiatief Huis bij de Achtergracht

18 juni 2008

Burgerinitiatief Huis bij de Achtergracht

In de gemeenteraad van Zwolle is al vaak gesproken over mooie of lelijke ontwerpen voor bouwplannen. Ook gisteravond weer. Tijdens een extra vergadering van de commissie Ruimte is gesproken over het burgerinitatief van de Vrienden van de Stadskern. In dit burgerinitiatief wordt verzocht om een nieuw ontwerp voor het Huis bij de Achtergracht, waarbij de regels van het beschermd stadsgezicht moeten gelden. De fractie van de SP wil dolgraag een nieuw ontwerp, maar dat is lastig. Er is namelijk een kader vastgesteld waarin ook regels voor beeldkwaliteit zijn opgenomen. Die regels zijn, en dat stellen we achteraf vast, niet strak genoeg waardoor de architect de vrijheid heeft gekregen om tot het ontwerp te komen zoals het er nu ligt.

De fractie van SP vindt dat de sleutel voor de oplossing ligt bij de ontwikkelaar. De ontwikkelaar zou het bebouwen van de locatie bij de Achtergracht als een eer moeten beschouwen en een ontwerp moeten leveren dat gedragen wordt door de inwoners van Zwolle. De regels voor beschermd stadsgezicht mogen dan gelden, maar dat hoeft niet. Want dat is om in voetbal termen te spreken, het aanpassen van de spelregels tijdens de wedstrijd.

De wethouder gaf aan dat hij nogmaals met de ontwikkelaar gaat praten en de uitkomsten van dat gesprek aan de gemeenteraad meldt. De fractie van de SP zal deze antwoorden meewegen in haar beslissing over het burgerinitiatief van de Vrienden van de Stadskern.

Aanstaande zondag is er een debat over bouwen in het centrum. Diverse deskundigen en belanghebbenden discussiƫren over nieuwbouw. Namens de SP zal Edwin Koster deelnemen aan dit debat. Om al een beetje in de stemming te komen is het leuk om op www.architectuursmaaktest.nl vijf minuten jouw mening over mooi of lelijk te vergelijken met anderen.

Ook u kunt aanwezig zijn en/of deelnemen aan dit debat in Odeon aan de Blijmarkt, dat gratis is te bezoeken. Het programma begint om 14.00 uur (deuren open om 13.30 uur) en duurt tot ongeveer 17.00 uur. Aanmelden via www.destentor.nl en zwolle@destentor.nl.

U bent hier