h

SP wil beeldkwaliteitplan binnenstad

8 juni 2008

SP wil beeldkwaliteitplan binnenstad

De fractie van de SP zal morgenavond een motie indienen waarin zij het college verzoekt om voor de binnenstad een beeldkwaliteitplan op te stellen. De aanleiding hiervoor is de discussie over een brief van het college over het bouwplan voor het Rode Torenplein. Het college wil de ontwikkelaar ontheffing verlenen op een regel uit het beschermd stadsgezicht. Onze fractie wil erg zorgvuldig omgaan met de historische binnenstad, maar stelt vast dat er weinig regels zijn om kwaliteit te kunnen afdwingen. We merkten het bij het Huis aan de Achtergracht, bij Schaepman en het bouwplan aan de Burgermeester Roeleweg.

De fractie van de SP wil dat er een overkoepelde visie komt op de beeldkwaliteit van nog te bouwen panden in de binnenstad. Aan de hand van een beeldkwaliteitplan kan dat. Als dit beeldkwaliteitsplan als extra eis wordt toegevoegd aan een programma van eisen, krijgt een architect meer handvatten, maar is het voor welstand ook eenvoudiger om het bouwplan te toetsen.


De Jan Baghtoren, die op het Rode Torenplein stond

De SP wil af van de discussies rondom beeldkwaliteit van een ontwerp bouwplan, want ze dragen niet bij aan vertrouwen in de politiek cq bestuur van de stad. Ze vertragen ontwikkelingen in de binnenstad en kunnen ook nog eens extra kosten voor de gemeente Zwolle opleveren. De binnenstad van Zwolle verdient (beeld)kwaliteit.

Architect, bestuurders en stedenbouwkundigen willen een oud stedelijk element terug laten keren in het stadsbeeld: De Jan Baghstoren. De verschijningsvorm van dit oud stedelijk element wordt echter alleen begrepen door de architect, de welstand en stedenbouwkundigen. De burgers en bezoekers van Zwolle snappen dat minder makkelijk. De SP is van mening dat iets nieuws versterkend moet werken en moet aansluiten op het bestaande. De gemeente Zwolle heeft daarom regels opgesteld; dat noemen we beschermd stadsgezicht.

Het college wil nu afwijken van één van de regels. De SP wil dit niet en zal een motie indienen om het college te verzoeken om samen met de raad een discussie te starten om te komen tot voorwaarden en een beeldkwaliteitplan voor de binnenstad. In afwachting hiervan mogen er geen onomkeerbare stappen worden gezet ten aanzien van de huidige bouwplannen, waaronder het Rode Torenplein.

U bent hier