h

De toekomst van Be Quick '28

8 september 2008

De toekomst van Be Quick '28

Vandaag bespreekt de gemeenteraad het voorstel over Be Quick '28. Deze voetbalvereniging is in de problemen gekomen door de vertraging van het FC Zwolle stadion. Dit bracht onder andere onkosten met zich mee voor overwerk, nachtwerk en weekendwerk. Daarnaast zijn er veel kosten door het verplichte gebruik van één veld in plaats van alle velden. Hierdoor moesten 80% van de leden van de club elders trainen en liep de vereniging onder andere bar-inkomsten etc. mis. Vanavond ligt er een raadsvoorstel over een subsidieverlening van 133.000 euro voor.

Be Quick '28 kent 800 leden, vele activiteiten voor jong en oud, man en vrouw, sportief of gezellig. In eerste instantie zou in de ontwikkeling van het nieuwe stadion voor FC Zwolle ook het clubgebouw van Be Quick worden meegenomen. In een later stadium heeft de vereniging besloten om zelf een clubgebouw te laten bouwen.

De SP denkt dat de situatie een nauwkeurige analyse vereist. Aan de ene kant kan het verlenen van een subsidie namelijk een presedent scheppen voor andere verenigingen. Aan de andere kant is er de mogelijkheid dat Be Quick '28 failliet gaat, wanneer er geen subsidie wordt verstrekt. De gemeenteraad heeft de keuze tussen het verlenen van de subsidie, het verlenen van een lening of helemaal geen bijdrage te geven aan Be Quick '28.

De SP kiest voor een andere variant en wil de kosten die door Be Quick '28 door overmacht zijn gemaakt compenseren. De overige kosten kunnen dan worden verstrekt met een lening. Immers, Be Quick heeft er zelf voor gekozen om een clubgebouw op eigen houtje te laten bouwen. Dat betekent dat zij ook de financiële consequenties hiervan moet dragen. Het is wel zo eerlijk om de kosten die zijn gemaakt door overmacht (vertraging van het FC Zwolle stadion) niet op de vereniging te verhalen. Onze variant betekent dat er goed moet worden uitgezocht hoe de extra kosten zijn ontstaan. Zolang dit niet helder is, moet dit uitgezocht worden, zodat er een zo eerlijk en rechtvaardig mogelijke verdeling kan worden gemaakt. Nu lijkt het erop dat er voor het gemak maar gekozen is voor een bedrag van 133.000 euro, zonder dat er een onderverdeling is gemaakt in kosten. De te verstrekken lening moet voldoen aan voor beide partijen gestelde wensen en criteria.

U bent hier