h

SP wil een debat over bouwplan Rode Torenplein

27 oktober 2008

SP wil een debat over bouwplan Rode Torenplein

De SP wil een debat met de wethouder over het bouwplan Rode Torenplein. Daarvoor is een zogenaamde 'binnenplanse vrijstelling' voor verleend. Hierdoor wordt het mogelijk om af te wijken van het beschermd stadsgezicht. Het ontwerp van het gebouw aan het Rode Torenplein heeft namelijk in tegenstelling tot andere panden in het beschermd stadsgezicht geen kap. Het Rode Torenplein is een beeldbepalende plek in de Zwolse binnenstad. De SP wil daarom graag van de Raad horen of zij tevreden zijn over het nieuwe ontwerp, zoals deze is gepresenteerd.

SP Raadslid Edwin Koster: 'De SP is er niet van overtuigd dat er voldoende tegemoet is gekomen aan de eerdere bezwaren van de Raad over het ontwerp van het Rode Torenplein en wil nu van de andere fracties horen of zij wel vinden of het ontwerp voldoet. De laatste tijd is er vaak discussie over een ontwerp van een bouwplan. Er moeten aanvullende regels worden opgesteld, zodat hier snel een einde aan komt'.

Eerder bleek namelijk al dat er voor het ontwerp van bouwplannen geen regels zijn opgenomen ten aanzien van beeldkwaliteit, waardoor architecten onvoldoende houvast hebben en er geen breed gedragen ontwerpen ontstaan. Een recent werkbezoek aan het Oversticht, de organisatie die verantwoordelijk is voor de toetsing van bouwplannen, bevestigde de SP in haar stelling dat er geen overkoepelende sturing en visie is ten aanzien van beeldkwaliteit van de (binnen)stad. Terwijl de (beeld)kwaliteit van onze stad waardevol is voor Zwolle en haar bezoekers.
Inmiddels werkt de fractie van de SP samen met een aantal andere fracties en griffie aan de uitwerking van de eerder genoemde raadsbrede discussie over beeldkwaliteit in de (binnen)stad.

U bent hier