h

SP wil debat over Zwolle Werkt Aanpak

18 november 2008

SP wil debat over Zwolle Werkt Aanpak

De fractie van de SP heeft een debat gevraagd over de Zwolle Werkt Aanpak. Deze aanpak is een werkactiveringsprogramma en bedoeld om mensen zo snel mogelijk vanuit de bijstand aan het werk te krijgen. Door middel van workshops moet het maatwerk gegarandeerd zijn. De SP heeft grote vraagtekens bij deze manier van werken. Het lijkt erop dat er voorbij wordt gegaan aan de redenen waarom mensen een uitkering aanvragen. Werk is namelijk niet altijd de beste oplossing omdat er ook andere problematiek een rol kan spelen, zoals schulden, verslavingen etc.

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: 'De eerste klacht over deze aanpak is al binnen bij de SP'. Mensen krijgen geen uitkering, maar moeten direct aan de slag voor een leer-werkvergoeding. Hoe hoog deze vergoeding is, wordt er niet bij verteld. Daarnaast is er een contract afgesloten met de sociale werkvoorziening om mensen aan het werk te krijgen. Dat is niet het perspectief dat je mensen moet bieden. 'Geef mensen de kans om zich te scholen en zich te ontwikkelen, zodat zij duurzaam kunnen uitstromen en de kans op terugval in de uitkering klein wordt.'

In het voorstel wordt gesproken over maatwerk door het aanbieden van workshops. Wat voor een workshops of trainingen dit zijn is niet bekend. De SP wil met de wethouder en de andere partijen in debat over de daadwerkelijke inhoud van deze trajecten en over de hoogte van de leer-werkvergoeding.

U bent hier