Verschraling AWBZ treft in Zwolle meer dan 1600 mensen
Verschraling AWBZ treft in Zwolle meer dan 1600 mensen
De landelijke maatregelen ten aanzien van de AWBZ ziet de SP als een verschraling van de zorg. De SP heeft in de Tweede Kamer al hevig geprotesteerd. Het plan is om de mensen die van de AWBZ gebruik maken worden onderverdeeld in drie groepen: licht, matig en zwaar. De mensen die licht worden geïndiceerd kunnen de zorg via de AWBZ vanaf januari 2009 niet meer krijgen. In Zwolle treft dit meer dan 1600 mensen.
Door middel van een compensatie aan de gemeenten hoopt het kabinet de problemen die ongetwijfeld gaan ontstaan te compenseren. Eerst pakt het kabinet het geld af van deze mensen om vervolgens een klein beetje terug te geven. Dat vindt de SP echt onfatsoenlijk.
Er is veel onduidelijkheid wie hiermee worden getroffen. Voor Zwolle is de berekening dat 1600 mensen de gevolgen van deze bezuinigingsslag gaan voelen. Ongeveer 450 mensen verliezen de begeleiding helemaal. Voor nog eens 1100 mensen zal een gedeelte van de begeleiding vervallen. In totaal 145.000 minder zorguren. En dan gaat men ervan uit dat deze cijfers hoger zullen uitvallen.
De fractie van de SP is verbaasd dat de wethouder zonder enig protest instemt met deze bezuinigingsslag. De wethouder geeft zelfs aan dat het de goede windrichting is, het overhevelen van een gedeelte van het geld naar de gemeente. Het kabinet creëert hiermee echter problemen, die de gemeenten mogen gaan oplossen. Als zoethouder worden de gemeente gecompenseerd met wat extra geld.
Als overgangsmaatregel krijgen de cliënten een half jaar de tijd om zelf de zorg te vinden of bij de gemeente aan te kloppen. Het is veel te simpel gedacht dat deze groep mensen de hulp in omgeving gaan vinden. Veel mensen bezitten deze sociale omgeving niet en zullen dus geen hulp meer krijgen. En zoals de wethouder zelf constateert, is de zorg voor velen niet gegarandeerd, wat kan leiden tot verergering van klachten, terugval en zwaardere zorg.
De wethouder wil (een deel van) het extra geld van het Rijk beschikbaar stellen voor beleidscapaciteit. Daar hebben de mensen in Zwolle echter niets aan. Het geld moet terecht komen bij de mensen en bij de zorg voor deze mensen. Ook stelt de wethouder voor om de financiële risico's voor de gemeente te beperken en alleen de compensatiemiddelen van het Rijk te gebruiken. De wethouder constateert nu al dat de gemeente niet alle gedupeerden van deze bezuinigingsslag kan helpen. Wel zet hij het geld bedoeld voor de zorg in voor extra beleidscapaciteit.
De SP stelt voor om extra geld te reserveren om de het tekort aan zorg voor mensen die dat hard nodig hebben te kunnen ondervangen. Wij zien dit als een reservering voor de toekomst, want we denken dat de vraag op de bestaande voorzieningen met deze maatregelen zullen toenemen. De kans is groot dat de mensen die nu niet de juiste zorg krijgen alleen maar in grotere problemen zullen komen, zwaarder geïndiceerd moeten worden en dus op de langere termijn extra geld zullen kosten. Dat kan met een reservering worden beperkt.
- Zie ook:
- Fractie