h

Leerwerkvergoeding voor echtparen wordt ook lonend gemaakt!

14 januari 2009

Leerwerkvergoeding voor echtparen wordt ook lonend gemaakt!

Op initiatief van de SP wordt bekeken of de leerwerkvergoeding voor de Zwolle Werkt Academie lonend kan worden gemaakt voor mensen die samenwonen of een echtpaar vormen. De Zwolle Werkt Academie is bedoeld om mensen zo snel mogelijk te ondersteunen in de weg naar werk. In plaats van een bijstandsuitkering krijgen mensen een leerwerkvergoeding als zij een traject van drie maanden volgen richting werk. Deze leerwerkvergoeding is voor alleenstaanden en alleenstaande ouders in de bijstand een stuk hoger dan de bijstandsuitkering. Maar voor echtparen of samenwonenden blijkt dat de leervergoeding veel lager uitpakt dan een bijstandsuitkering.

Wat de SP betreft is dit niet acceptabel. Werk moet lonen, ook voor mensen die via de sociale dienst aan het werk worden geholpen. Echtparen en samenwonenden die een bijstandsuitkering krijgen en thuis zitten ontvangen echter € 121,00 meer dan echtparen en samenwonenden die een traject naar werk volgen en hiervoor een leerwerkvergoeding ontvangen. De wethouder heeft maandagavond aan de SP toegezegd om zo snel mogelijk te bekijken op welke wijze de leerwerkvergoeding ook voor deze groep lonend kan worden gemaakt. De SP is blij dat de wethouder de mening van de SP deelt en zo snel mogelijk actie onderneemt.
Opvallend in het debat in de gemeenteraad was dat zowel de PvdA als de CU het niet noodzakelijk vonden een bijdrage te leveren aan het debat over de leerwerkvergoeding.

U bent hier