h

SP: Zwolle moet niet instemmen met uitverkoop Essent

17 januari 2009

SP: Zwolle moet niet instemmen met uitverkoop Essent

De SP wil dat de gemeente Zwolle nee zegt tegen de overname van Essent door RWE. Energiebedrijf Essent wil zich laten overnemen door de Duitse energiegigant RWE. Aanstaande maandag beslissen de aandeelhouders (waaronder de provincie en de gemeente Zwolle) of Essent serieus met RWE gaat praten. De fractie van de SP in Zwolle doet een dringend beroep op het college om maandag tegen de overname te pleiten en wil dit onderwerp zo snel mogelijk op de agenda van de Raad hebben. In ieder geval voor de bijeenkomst van Overijsselse aandeelhouders op 13 februari 2009.

Volgens de SP is overname van Essent door RWE volstrekt ongewenst. Fractievoorzitter Tjitske Siderius: " Energie is een basisvoorziening, net als drinkwater en riolering. Als de stroom uitvalt ligt heel Nederland plat. Zo iets belangrijks moeten we niet aan de vrije markt overlaten. Commerciële partijen denken aan de korte termijn, aan winst en aandeelhoudersbelang. Het belang van de gewone mensen wordt vergeten. Met deze overname verliest de overheid de zeggenschap over de productie en levering van energie, een absolute eerste levensbehoefte van mensen. Bovendien is het nog maar de vraag hoe de dienstverlening en de prijs voor energie zich onder dit Duitse bedrijf zal ontwikkelen.”

Sinds de kredietcrisis is uitgebroken is er bij alle partijen een kentering te zien in het denken over privatisering. De SP heeft plots van alle kanten bijval gekregen in haar kritiek tegen het ongebreidelde marktdenken. Siderius: "De overheid mocht zich van de vrijemarkt-denkers nooit met banken en bedrijven bemoeien. Nu moet diezelfde overheid ze namens hen redden. En de samenleving betaalt letterlijk en figuurlijk de prijs." Siderius wil dat het Zwolse college leert van deze gebeurtenissen: "Dat betekent dus niet op dezelfde voet verder gaan, maar de privatisering van Essent een halt toeroepen. " Zwolle is slechts een kleine aandeelhouder maar moet volgens de SP toch een krachtig pleidooi houden voor behoud van zoveel mogelijk controle over Essent door de overheid.

De fractie van de SP zal maandag aan de wethouder vragen hoe het college denkt over de voorgenomen overname van Essent door RWE. Daarnaast zal de fractie van de SP vragen om voor 13 februari 2009 een raadsdebat over dit onderwerp te organiseren.

Ze zijn nuts!

U bent hier