h

Beloningen

12 februari 2009

Beloningen

In de Volkskrant van dinsdag 11 februari stond een interview met Kees Storm, oud topman bij Aegon en nu commissaris bij Unilever en bierbouwer Inbev. In dit stuk gaat hij in op de vraag of we ook goede toezichthouders krijgen als de beloning lager is. Het plafond zou dan de Balkendenorm zijn. Volgens mij komt deze mening voort uit een denken van schaarste en hebzucht.

Als iemand de kennis en kunde heeft om naast een baan als topbestuurder ergens anders nog in de Raad van Commissarissen te zitten, ontvangt iemand waarschijnlijk een goed salaris en af en toe een mooie bonus. Is het dan nodig om voor het commissariaat ook nog veel te ontvangen?

Als je het bekijkt als maatschappelijk participatie is het eenvoudiger een lager beloning te accepteren. De één participeert door mantelzorg te verlenen aan zieke buren, de ander door een oogje in het zeil te houden bij een financiële instelling.

Het gaat om houding. Om de vraag wat wil ik bijdragen aan deze samenleving? En niet hoeveel moet ik er voor krijgen. Overigens, nu een aantal financiële instellingen min of meer ons eigendom zijn, is goed financieel toezicht tegen een lagere commissarisvergoeding dus eigenlijk een soort van burenhulp.

Edwin Koster
Raadslid SP

U bent hier