h

SP deelt gratis aandelen Essent uit

4 mei 2009

SP deelt gratis aandelen Essent uit


De SP-afdelingen in Overijssel delen op het bevrijdingsfestival in Zwolle gratis aandelen van Essent uit. Hiermee geeft de SP de aandelen van Essent in handen van de mensen, want het is hen eigendom. De partij wil hiermee de aandacht vestigen op de vergadering van de provinciale staten van Overijssel op 6 mei, waar wordt beslist over de verkoop van de aandelen van Essent.

Veel inwoners van Overijssel willen net als de SP dat de energievoorziening in publieke handen blijft. De SP roept de statenleden op om het voorbeeld van de provinciale staten in Brabant te volgen en ervoor te kiezen om de aandelen niet te verkopen.

De SP is geen voorstander van de verkoop, omdat energie een basisvoorziening is, net als drinkwater en riolering. Zo iets belangrijks moet niet aan de vrije markt over worden gelaten. De SP vindt het een kortzichtig besluit om de aandelen van Essent te verkopen aan een commercieel buitenlands bedrijf. He levert nu misschien veel geld op, maar daarmee raken we wel onze invloed op de energievoorziening kwijt. Buitenlandse bedrijven gaan straks over de prijs die wij voor onze energie moeten betalen.

De SP heeft grote zorgen over hogere energietarieven, slechter milieubeleid en andere nadelige gevolgen bij het kwijtraken van zeggenschap over Essent dat nu nog van ons allemaal is. Bovendien komt bij een eventuele verkoop van Essent het bedrijf in handen van RWE, een Duits bedrijf, dat in opspraak is wegens de energieopwekking via vervuilende bruinkoolcentrales.

De SP staat op dinsdag 5 mei van 12:00 – 18:00 uur op het bevrijdingsfestival bij het provinciehuis in Zwolle

U bent hier