h

Zwolle wil minder Brussel

22 mei 2009

Zwolle wil minder Brussel

Op 1 juni 2005 stemde 61,1% van de Zwollenaren tégen de Europese Grondwet, met een opkomst van 64%. Hiermee zat Zwolle bijna precies op het Nederlandse gemiddelde: net zoals in de rest van Nederland verwees een overgroot deel van Zwolle de Europese Grondwet naar de prullenbak. Kennelijk is onze stad niet onverdeeld enthousiast over hoe het gaat in Europa. En dat is terecht.

Door Frank Futselaar (Zwols SP-kandidaat voor de Europese verkiezingen) en Tjitske Siderius (fractievoorzitter van de SP in de gemeenteraad van Zwolle)

Weinigen zullen het beseffen, maar de Zwollenaren dragen jaarlijks een dikke 31 miljoen euro af aan Brussel. Dat is een behoorlijk bedrag, maar veel schokkender is wat er met dat geld wordt gedaan. Als de Blauwvingers zouden weten dat dit geld bijvoorbeeld wordt gebruikt om de honderden miljoenen aan subsidies voor tabaksboeren in Zuid-Europa uit keren zouden ze waarschijnlijk nog heel wat kritischer naar Europa kijken. Zeker als ze erbij horen dat Europa tegelijkertijd bakken geld uitgeeft aan antirookcampagnes. Kennelijk moeten we betalen voor de productie van rookwaren, maar moet voorkomen worden dat we ze kopen.

Ook een vrij bizar Europees project: het opkopen van de onverkochte wijn in Europa en deze vervolgens vernietigen. De Zwolse SP houdt net zo van een goed glas als ieder ander, maar waarom wij Franse wijnboeren zouden moet subsidiëren omdat ze hun producten niet kunnen slijten is ons volstrekt onduidelijk. En natuurlijk betalen wij ook mee aan het voortslepende verhuiscircus van het Europees Parlement, dat maandelijks een zinloze reis van Brussel naar Straatsburg maakt. Ondanks vele protesten blijkt dit schandalige symbool van Europese spilzicht gewoon in stand. Kostenplaatje: minstens 200 miljoen per jaar.

Maar Brussel leidt niet alleen aan geldverspilling, maar ook aan doorgeschoten regelzucht. Als bijvoorbeeld het Agnieten College of de Thorbecke Scholengemeenschap of welke Zwolse school dan ook gratis schoolboeken voor hun leerlingen willen kopen, moeten zij dit Europees aanbesteden. Alsof er in Cyprus of Finland uitgevers van Nederlandse schoolboeken zijn. Dat betekent een langdurige bureaucratische procedure, die een hoop tijd kost en dus onderwijzers van het lesgeven houdt. Bovendien lopen ze het risico op schandeclaims als een bedrijf niet tevreden is over de procedure.

Het is ook Europa dat zegt dat woningbouwcoöperaties als SWZ en DeltaWonen de winst die ze maken op hun commerciële activiteiten niet zondermeer kunnen gebruiken om sociale woningen te bouwen. Terwijl dat toch de kerntaak van zulke organisaties zou moeten zijn. Zo bemoeit Europa zich niet alleen met zaken waar ze niets mee te maken heeft, ze dwingt ook in feite verdere liberalisering af. Het publieke belang telt niet in Brussel, want daar zijn maar weinig lobbyisten voor.

Daar kunnen de honderden Zwolse werknemers van TNT over meepraten. Dankzij de Europese beslissing om de postmarkt te liberaliseren kregen zij een 15% loonsverlaging voorgeschoteld en de meest schandelijke arbeidsomstandigheden. En de Zwollenaren die na de sluiting van het postkantoor aan de Westerlaan, komend jaar ook het poskantoor aan de Nieuwe Markt mogen zien sluiten zullen ook niet met veel genoegen terugkijken op het zoveelste Europees opgelegde liberaliseringsproject.

Minder Brussel staat voor de SP voor minder geldverspilling, minder bemoeizucht en minder gedwongen marktwerking uit Europa. Samenwerking in Europa is prima, maar we moeten wel baas blijven in eigen land én eigen stad. Op 4 juni zijn Europese verkiezingen en hebt u de kans om met ons te laten zien dat ook Zwolle minder Brussel wil.

Dit opinieartikel verscheen in verkorte versie in De Stentor van 23 mei 2009

Klik hier voor de website www.minderbrussel.nl

U bent hier