h

Garandeer de zorg op zorgboerderijen

19 juni 2009

Garandeer de zorg op zorgboerderijen

De SP wil van de wethouder weten wat zijn mening is over de onrust bij de zorgboerderijen in Zwolle over de bezuinigingen op de AWBZ. Doordat de AWBZ is aangescherpt kunnen mensen met een lichte beperking niet meer in aanmerking komen voor ondersteunende begeleiding. De zorgboerderijen ondervinden de verschraling van de zorg, door minder aanmeldingen, omdat er minder geld beschikbaar is. Cliënten die een dagbesteding op een zorgboerderij hebben, lopen het risico dat zij thuis komen te zitten. De SP is ongerust en wil dat de exacte gevolgen voor zorgboerderijen en de cliënten zo snel mogelijk in kaart worden gebracht en dat de wethouder de zorg op de zorgboerderijen garandeert.

SP-raadslid Gert van Maurik: ‘Deze bezuinigingen treffen mensen met een lichte beperking. Het is veel te simpel gedacht dat deze groep mensen de hulp in de eigen omgeving gaat vinden. Veel mensen bezitten deze sociale omgeving niet en zullen dus geen hulp meer krijgen. Voor velen is de zorg niet meer gegarandeerd, wat kan leiden tot verergering van klachten, terugval en zwaardere zorg. De SP vindt dit een onwenselijke situatie en wil dat de wethouder ingrijpt en de dagbesteding op de zorgboerderijen gaat garanderen.’

De fractie van de SP wil van de wethouder weten of de wethouder het risico erkent dat mensen die gebruik maken van de dagbesteding op een zorgboerderij eerder in een isolement raken wanneer zij geen dagbesteding hebben. Bovendien wil de SP dat de wethouder de zorg op zorgboerderijen garandeert en zo snel mogelijk in kaart brengt wat de gevolgen zijn en voor hoeveel mensen dit een verslechtering van zorg betekent. Ook vraagt de partij naar welke rol en taak de wethouder voor zichzelf ziet weggelegd bij het in stand houden van dagbesteding op zorgboerderijen in Zwolle.

Klik hier voor de schriftelijke vragen

Verschraling AWBZ treft in Zwolle meer dan 1600 mensen

U bent hier