h

SP: maak plek voor speelplekken

5 juni 2009

SP: maak plek voor speelplekken

De SP stelt voor om na negen jaar eindelijk eens echt werk te maken van veilige speelplekken in Zwolle. In Zwolle zijn er 40 speelplekken die niet voldoen aan de veiligheidseisen. Bij deze speelplekken worden onveilige speeltoestellen weggehaald. De komende twee jaar worden er slechts 20 van deze onveilige speelplekken opgeknapt. De consequentie is dat er voor verschillende kinderen geen speelplek is in de buurt. Want in de speelplaatsen die geen opknapbeurt krijgen worden verouderde toestellen verwijderd en dus niet teruggeplaatst. De SP pleit voor een versnelde inhaalslag en wil de komende twee jaren alle 40 speelplekken renoveren.

SP raadslid Emile Hoogterp: `Speelplekken in de buurt komen vaak aan de orde op de wijkplatforms in Zwolle. En dat is logisch. Buiten spelen is niet alleen leuk voor kinderen; uit verschillende onderzoeken blijkt ook dat het belangrijk is voor de gezondheid en ontwikkeling van het kind, zowel fysiek als sociaal-emotioneel. Door buiten te spelen leert een kind ruimte, afstand, diepte en snelheid beter in te schatten. Daarnaast leert een kind door buiten te spelen met andere kinderen, omgaan met winst en verlies, met rolverdelingen en bouwt het een gezonde dosis assertiviteit op. Bovendien kan buiten spelen een bijdrage leveren aan het terugdringen van overgewicht bij kinderen. Kinderen mogen niet het onderspit delven in Zwolle. Er moeten daarom voldoende veilige speelplekken komen voor alle kinderen in Zwolle.’

Naast dat het goed is voor kinderen om buiten te spelen betoogt de SP dat goede speelvoorzieningen ook goed zijn voor de buurt. Met veilige speeltoestellen worden buurten levendige plekken. En het heeft een positieve invloed op het gezin en de leefbaarheid in de buurt. Het verstrekt de sociale cohesie tussen buurtbewoners. Daarnaast kunnen goede speelplekken de kans op vandalisme door oudere kinderen en andere ergernissen voorkomen. “Verder creëert het maken van een inhaalslag ook tijdelijke werkgelegenheid. Werkgelegenheid die we in Zwolle tijdens de huidige economische crisis goed kunnen gebruiken. Mensen komen zo niet thuis te zitten, maar doen maatschappelijk nuttig werk voor de Zwolse samenleving”, aldus Hoogterp.

De SP pleit met de notitie ‘maak plek voor speelplekken’ ervoor om deze versnelde opknapbeurt van alle speelplekken in Zwolle op te nemen in de Perspectiefnota van 2010 t/m 2013.

Klik hier voor de notitie 'speelplekken'

U bent hier