h

SP stuurt brandbrief over budgetbeheer

25 juni 2009

SP stuurt brandbrief over budgetbeheer

De SP heeft vandaag een brandbrief naar het college gestuurd over het budgetbeheer welke de gemeente uitvoert. Signalen uit de stad geven aan dat de gemeente de uitgebreide variant voor budgetbeheer wil gaan schrappen. Eerder werden mensen geholpen bij het betalen van alle vaste lasten en ontvingen week- of maandgeld. Nu wil de gemeente Zwolle dit vervangen door het betalen van slechts vier vaste lasten (huur, gas, elektra en ziektekosten). Als de gemeente deze kosten heeft betaald krijgen mensen de rest van hun inkomen alsnog op hun rekening gestort en moeten ze de rest zelf maar betalen. Mensen moeten dus een gedeelte van de eigen financiën gaan beheren. De SP vindt dit halfslachtig beleid en wil dat de wethouder de uitgebreide variant van het budgetbeheer garandeert.

SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Door de economische crisis lopen veel mensen al een verhoogd risico op problematische schulden. Door het totale budgetbeheer te schrappen laat de gemeente veel Zwollenaren in de steek. Veel mensen met psychische klachten of zwaar chronisch zieken zijn voor hun financiën afhankelijk van het budgetbeheer van de gemeente. Door het totale budgetbeheer te schrappen komen veel mensen in de problemen, die er eerder verzekerd van waren dat alle vaste lasten zouden worden betaald. Deze mensen zijn niet voor niets toegelaten of geïndiceerd voor budgetbeheer en horen dus beschermd te worden door de gemeente. Dat doe je niet door het totale budgetbeheer te schrappen. Er is veel onderzekerheid ontstaan, niet alleen bij de Zwollenaren, maar ook bij de vrijwilligersorganisaties die mensen helpen bij het op orde houden van de financiën. Deze verslechtering moet nog voor het zomerreces worden teruggedraaid’.

De SP wil voor aanstaande maandag 18:00 een antwoord op al haar vragen van de wethouder. De partij is namelijk van mening dat deze groep Zwollenaren nog voor het zomerreces zekerheid moet worden geboden. Mocht de wethouder bij het standpunt blijven om het totale budgetbeheer te schrappen, dan zal de SP maandagavond een voorstel indienen om het totale budgetbeheer voor Zwolle te behouden.

Klik hier voor de brandbrief

U bent hier