h

SP vraagt interpellatiedebat over situatie bij politie IJsselland

5 september 2009

SP vraagt interpellatiedebat over situatie bij politie IJsselland

De SP in Zwolle heeft vandaag een interpellatiedebat aangevraagd over de situatie bij de politie IJsselland. Vandaag werd bekend dat de politie IJsselland fors moet bezuinigen en dat er mogelijk 50 banen op de tocht staan. Dit gaat volgens de korpsbeheerder ten koste van het aantal politiemensen op straat. Uit een enquête van de SP onder 59 Zwolse medewerkers van de politie blijkt dat 49% van de geënquêteerden aangeeft de laatste jaren minder plezier in het werk te hebben gekregen. De reden daarvoor is dat de werkdruk enorm omhoog is gegaan, er meer papierwerk is gekomen, men met minder mensen meer werk moet doen. Een politieagent gaf aan: “Cijfers zijn belangrijker geworden dan praktisch politieoptreden. Het is belangrijker om een minimaal aantal bekeuringen te schrijven dan om te waarschuwen.”

SP fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘In Zwolle geeft 75% van de geënquêteerden aan dat de korpsleiding niet weet wat er speelt op de werkvloer. Dat is natuurlijk een dramatische conclusie. Nog erger is dat 65% van de Zwolse politiemensen aangeven dat er onvoldoende tijd is om in de buurten aanwezig te zijn. De situatie bij de politie is nu al alarmerend. Als de bezuinigingen van Ter Horst doorgaan krijgen we nog minder blauw op straat. Dat gaat ten koste van de veiligheid van de mensen in de buurt.”

In het interpellatiedebat moet wat de SP betreft centraal staan welke acties er moeten worden ondernomen om minister Ter Horst tot inkeer te laten komen. Maar ook moet er worden gesproken over de huidige problemen bij de politie. Er moeten oplossingen komen voor de werkdruk die politiemensen ervaren, verbetering van arbeidsvoorwaarden, bureaucratie, de vergadercultuur, de bonnen quota, maar ook voor de onrust onder het personeel over de bezuinigingen en reorganisaties.

U bent hier