h

De SP kiest het Noordereiland als nieuwe locatie voor Hedon

9 november 2009

De SP kiest het Noordereiland als nieuwe locatie voor Hedon

Poppodium Hedon is aan uitbreiding toe. Hedon krijgt een nieuw gebouw met een capaciteit van maximaal 1200 bezoekers, zodat zij de sociaal-culturele infrastructuur in Zwolle kan versterken. De SP pleit al jaren voor een uitbreiding van Hedon en is daarom blij dat er in de gemeenteraad eindelijk wordt gesproken over een nieuwe locatie voor het poppodium. De SP kiest - in tegenstelling tot het college - voor het Noordereiland als meest geschikte plek voor Hedon. Op deze plek kan er een culturele kruisbestuiving plaatsvinden met de Spiegel en kan Zwolle zich duidelijk profileren als cultuurstad.

Hieronder vind u de bijdrage van de fractie van de SP:

De Zwollenaren kunnen niet om Hedon heen. Hedon is inmiddels een instituut in de stad. De wat oudere generatie gaat naar concerten van Cuby and the Blizzards, de jongeren vermaken zich met Bertolf of Miss Montreal. Hedon is een instituut dat alle generaties aanspreekt. Voor hiphop, jazz, blues, country, maar ook voor onverstoorbare metal moet je in Hedon zijn. Hedon is een instituut dat culturele grenzen overstijgt. Voor een avondje dansen, rocken of borrelen kan je in Hedon terecht. Hedon is een instituut, een gezellig instituut dat haar sporen verdiend heeft en verder moet kunnen groeien.

De SP vindt dat Hedon behoort tot het tafelzilver van Zwolle. Daar zorg je dus goed voor. Dat moet je echter wel af en toe goed poetsen, dat het haar glans behoudt. Er wordt ondertussen al 6 jaar gepraat over een nieuwe zaal voor Hedon. Vandaag is het de tijd om de knoop door te hakken en tot een keuze voor een locatie te komen. Het liefst ook de juiste locatie.

De SP legt daarbij de meetlat langs de sociale en culturele opbrengst van Hedon. Van daaruit bepalen we ons standpunt wat de beste locatie voor Hedon is. De SP wil een duurzame keuze maken, waarmee de Zwollenaren en Hedon jaren vooruit kunnen. Een investering moet immers uitbetalen. Wij kiezen er daarom wel voor om de verschillende criteria afzonderlijk te wegen en komen daarmee tot de conclusie dat de beste plek voor Hedon, het Noordereiland is.

De SP denkt dat Hedon op het Noordereiland een aantal voordelen biedt ten opzichte van nieuwbouw op de huidige locatie. De belangrijkste reden is de mogelijkheid tot samenwerking met andere culturele instellingen. Door Hedon naast de Spiegel te bouwen kunnen beide organisaties de programmering en organisatie goed afstemmen. Er kunnen spannende kruisbestuivingen plaatsvinden, wat winst betekent voor de culturele diversiteit. Ook biedt de ligging binnen de centrumrand met horeca en eetgelegenheden kansen voor de ondernemers langs de route naar de Binnenstad. Bovendien is de bereikbaarheid op het Noordereiland voor de bezoekers goed. Voor reizigers met het openbaar vervoer ligt deze locatie op loopafstand van het station. Voor bezoekers met een auto is de Diezerpoortgarage om de hoek.
Een extra pluspunt van het Noordereiland is dat de locatie niet midden in een woonwijk is gesitueerd. Er staan minder huizen omheen, waardoor de overlast voor bewoners beperkt zal zijn.

Niet geheel onbelangrijk zijn de financiƫn. De wethouder gaf het vorige week al aan: op het gebied van financiƫn is het oneerlijk om een vergelijking te maken tussen de Bonjourlocatie en het Noordereiland. Immers de opbrengst van mogelijke woningbouw op de Bonjourlocatie is onbekend, terwijl er in het rapport al wel een prijskaartje wordt gehangen aan de inkomstenderving op het Noordereiland bij het wijzigen van het woonprogramma. De SP vindt de berekening van de 5 tot 7 miljoen verlies op het Noordereiland overigens discutabel. Het is bekend dat er op het Noordereiland een topsegment is gepland. In de huidige economische tijd is het echter maar afwachten of dergelijke woningen verkocht worden. Projecten als de Oude Mars, het Flevogebouw en het Huis aan de Achtergracht stemmen ons nog niet positief.

Onze conclusies uit de eerdere bijeenkomsten zijn:

  • de huidige buurtbewoners zijn niet blij met de keuze van het college?
  • Hedon zelf geeft ook de voorkeur aan op een plek op het Noordereiland?
  • de directeuren van de culturele instellingen kiezen voor het Noordereiland?
  • De SP kiest voor een duurzaam poppodium waarbij de sociaal culturele functie voorop staat. De SP kiest voor een swingende toekomst voor Zwolle. De SP kiest voor een Hedon op het Noordereiland.

    Tot slot wil de SP hier ook aandacht vragen voor het kleine zusje van Hedon: voor Popfront. Ook Popfront heeft haar sporen verdiend de afgelopen 30 jaar. Zij moet ook in de toekomst een waardig onderdak binnen Zwolle krijgen.

    Mondelinge vragen Hedon

    U bent hier