h

Gratis openbaar vervoer voor alle 65-plussers

20 januari 2010

Gratis openbaar vervoer voor alle 65-plussers

Als het aan de SP ligt mag het stadsbestuur samen met de provincie Overijssel en Connexxion wel wat ambitieuzer zijn als het gaat om gratis openbaar vervoer voor ouderen. In Zwolle wordt per 1 mei een proef gestart, zodat Zwolse 65-plussers met een laag inkomen gratis met het openbaar vervoer kunnen reizen. De SP wil – ook gezien succesvolle projecten in andere steden – dat alle 65-plussers gratis met de bus kunnen reizen. ‘Dit is echt weer politieke bekrompenheid, laten we nu eens fatsoenlijk experimenteren. Bovendien zou het goed zijn als de politieke partijen zich uitspreken over hun ambities met gratis openbaar vervoer – afhankelijk van de uitkomsten van het experiment ’, aldus raadslid Edwin Koster.

In steden zoals Nijmegen, Tilburg, Hengelo en Helmond is gratis openbaar vervoer voor alle senioren een groot succes. In Tilburg steeg het aantal reizigers van 7% naar 23%. In het Belgische Hasselt verachtvoudigde het aantal reizigers in de doorgaans lege stadsbussen. Door het gratis te maken voor alle mensen van 65 en ouder wordt het verblijf in Zwolle ook voor ouderen van buiten de stad aantrekkelijk. Bovendien hoeft dan niet een duur systeem met OV-chipkaart te worden georganiseerd, maar kan ieders identiteitskaart als toegangsbewijs gebruikt worden.

SP-raadslid Edwin Koster: ‘Gratis openbaar vervoer zorgt voor een minder grote drempel om de deur uit te gaan. Neem bijvoorbeeld een ziekenhuisbezoek of een bezoek aan de zaterdagmarkt. Het helpt ouderen niet alleen bij het participeren in de samenleving, maar is ook nog eens heel goed voor het milieu. Het is jammer dan de conservatieve partijen in Zwolle een rem zetten op het stimuleren van het openbaar vervoer. Het openbaar vervoer kan bovendien zorgen voor een ontlasting van het autoverkeer en van de luchtvervuiling.’.

De SP zou graag zien dat het college bij dit experiment ook meer samenwerkt met andere gemeenten. Er dreigt een versnippering van goedbedoelde experimenten. De provincie start namelijk per 1 maart met twee maanden gratis openbaar vervoer voor alle ouderen. Koster: “Door het breder organiseren van dergelijke initiatieven wordt het een veel sterkere inzet om van gratis openbaar vervoer een succes te maken. Daar kunnen dan ook gemeenten zoals Kampen, Dalfsen, Raalte en Steenwijkerland van profiteren.”

U bent hier