h

SP hekelt regels kwijtschelding gemeentelijke belastingen

1 maart 2010

SP hekelt regels kwijtschelding gemeentelijke belastingen

De SP is verontwaardigd dat mensen die eerder van de gemeente een brief hebben gekregen dat zij automatische kwijtschelding zouden krijgen van de gemeentelijke belastingen alsnog een aanslagformulier hebben ontvangen. De partij hekelt de chaotische administratie van de gemeente en de verwarring die hierdoor is ontstaan bij mensen. Bovendien geldt in Zwolle nog steeds dat als je meer dan ongeveer 1000 euro op je rekening hebt staan, mensen geen kwijtschelding krijgen, ongeacht of ze op bijstandsniveau leven.

SP-lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Landelijk is afgesproken dat mensen die meer dan de bijstandsnorm plus de woonkosten op hun rekening hebben staan, geen kwijtschelding krijgen van de gemeentelijke belastingen. Dit ondanks dat ze wel een inkomen op bijstandsniveau hebben. Veel gemeenten passen deze regels niet toe, omdat het een momentopname is. Mensen bij wie net het inkomen op de rekening is gestort komen gemakkelijk boven deze grens uit. De gemeente Zwolle houdt zich echter wel rigide aan deze regel vast. Hierdoor komen mensen in de knel. Bijvoorbeeld ouderen met een minimuminkomen die aan het sparen zijn voor hun uitvaart, worden gestraft. Ondertussen adviseren maatschappelijke organisaties aan deze mensen om het geld maar in een oude sok te bewaren. Dat is echt helemaal van de gekke. Dit is bureaucratie waar niemand op zit te wachten’

De SP wil – via schriftelijke vragen - dat de gemeente Zwolle de regels aanpast en iedereen met een minimuminkomen en een rekeningsaldo van minder van € 3000 kwijtschelding verleend. Verder wil de SP van het college weten wat zij gaat doen om de verwarring weg te nemen die is ontstaan door het versturen van het aanslagbiljet aan mensen die automatische kwijtschelding krijgen.

U bent hier