h

WMO-fabel van het CDA

13 september 2010

WMO-fabel van het CDA

Het CDA begint in haar wanhoop vanwege de slechte peilingen de vreemdste dingen te roepen. Zo stelde CDA-fractievoorzitter in de gemeenteraad Martijn van der Veen onlangs in de Zwolse gemeenteraad dat de bezuinigingen op de WMO de schuld zouden zijn van oud SP-kamerlid Agnes Kant. Volgens hem was de wet die zij vlak voor haar vertrek door de Tweede Kamer aangenomen kreeg de oorzaak van de enorme, onrechtvaardige megabezuiniging van dit CDA-kabinet.

CDA logo

Dat is natuurlijk de wereld op zijn kop. Het is juist Agnes Kant die zich altijd heeft verzet tegen bezuinigingen in de zorg –vaak met succes. En de wet van Agnes sluit meer marktwerking thuiszorg uit. Dat is natuurlijk iets totaal anders dan een miljoenenbezuiniging. Sterker nog, de initiatiefwet van Kant is nog niet eens door de Eerste Kamer goedgekeurd, dus nog niet van kracht. Het is dus praktisch onmogelijk dat daar nu bezuinigingen uit voort zouden kunnen komen.
 
Waarom het CDA dan toch met dit verhaal komt? Tja, ze zitten bij het CDA Zwolle een beetje met deze bezuinigingen op de WMO in hun maag. 200 miljoen is een fors bedrag om te bezuinigingen op zorg die veel mensen hard nodig hebben. En uit wiens hoge hoed zijn deze bezuinigingen gekomen? Demissionair minister Ab Klink. CDA-prominent. Voorlopig dan nog ten minste.

U bent hier