h

SP tegen afschaffen schoolzwemmen Zwolle

28 april 2011

SP tegen afschaffen schoolzwemmen Zwolle

De fractie van de SP in de gemeenteraad van Zwolle is tegenstander van het voorstel van het college om het schoolzwemmen in Zwolle vanaf het schooljaar 2012-2013 af te schaffen. De SP is van mening dat het voorstel zal leiden tot meer ongelukken en de meest kwetsbare groepen in de samenleving het hardste zal treffen.

Het voorstel om het schoolzwemmen af te schaffen is onderdeel van een breed pakket aan bezuinigingsmaatregelen. Voor de SP is het behoud van het schoolzwemmen echter een principezaak. SP-raadslid Frank Futselaar: “Vorige zomer trok de Nederlandse reddingsbrigade nog aan de bel vanwege het stijgende aantal kinderen zonder zwemdiploma dat in het water in moeilijkheden komt. We zien dat steeds meer gemeenten onder druk van de crisis het schoolzwemmen wegbezuinigen. Zwolle moet niet meedoen aan deze slechte tendens. Het gaat om de veiligheid van de kinderen.”

Daarnaast blijkt dat het afschaffen van schoolzwemmen met name groepen in de samenleving treft die het toch al moeilijk hebben. Futselaar: “Met name bij de laagste inkomens en allochtonen is het aantal kinderen dat zonder zwemdiploma's de lagere school verlaat relatief hoog. Juist hiertegen is schoolzwemmen een goed vangnet.”

Futselaar verwerpt het argument dat zwemles alleen een verantwoordelijkheid van de ouders is. “Wij hebben onderwijsplicht in Nederland omdat we vinden dat álle kinderen bepaalde basisvaardigheden moeten hebben. Kunnen zwemmen hoort in zo'n waterrijk land gewoon tot die basisvaardigheden. De overheid moet hierbij niet weglopen voor haar verantwoordelijkheid.”

U bent hier