h

Onafhankelijk onderzoek naar treitertrajecten van WorkFast

1 februari 2014

Onafhankelijk onderzoek naar treitertrajecten van WorkFast

De SP wil dat er een onafhankelijk onderzoek komt naar het project WorkFast van de gemeente. WorkFast moet mensen aan regulier werk helpen, maar bij de SP zijn ernstige klachten binnen gekomen over mensen die onder psychiatrische behandeling zijn gesteld vanwege WorkFast, over medische verklaringen van huisartsen die in de wind worden geslagen en over intimidatie, dwang en dreigende opmerkingen door ambtenaren van de sociale dienst. De partij wil dat er snel een onafhankelijk onderzoek komt naar al deze klachten.

WorkFast is een project dat werklozen aan regulier werk moet helpen. Bij WorkFast moeten werkzoekenden 25 keer per week solliciteren en ze kunnen meerdere malen per dag worden opgeroepen door de sociale dienst. Sommigen moeten tot wel 32 uur werken zonder loon bij de sociale werkplaats.

SP-lijsttrekker Tjitske Siderius: ‘Door de intimiderende behandeling van  de ambtenaren van WorkFast zijn mensen door hun huisarts doorverwezen voor professionele psychische hulp. Anderen worden  behandeld met medicijnen. De SP heeft een verklaring van een huisarts in haar bezit dat deelname aan WorkFast de klachten van patiënt verergerde. Daar had de betreffende ambtenaar geen boodschap aan. Als mensen een minuut te laat komen of de 25 sollicitaties niet halen staat de gemeente klaar met een ‘strafkorting’ op de uitkering. Een man met jarenlange werkervaring moest verplicht werken bij de sociale werkplaats zonder loon om ‘arbeidsritme’ op te doen. Met een onafhankelijk onderzoek kunnen al deze klachten gericht worden onderzocht.’

De SP wil stoppen  met deze nutteloze treitertrajecten en verspilling. Siderius: ‘We moeten gaan voor échte hulp aan mensen die werk zoeken. Er moet een groot werkgelegenheidsprogramma komen met bindende afspraken met werkgevers voor banen met fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden en minimaal het wettelijk minimumloon. De gemeente moet stoppen met werkgevers goedkope arbeidskrachten toe te bedelen.’

Bij de SP zijn rond de 25 klachten binnengekomen, waarvan 12 concreet via het meldpunt. Klachten kunnen nog steeds gemeld worden bij onze hulpdienst: hulpdienstzwolle@sp.nl. Alle klachten worden vertrouwelijk behandeld.

U bent hier