h

SP Zwolle: coalitieprogramma sociaal teleurstellend

16 mei 2014

SP Zwolle: coalitieprogramma sociaal teleurstellend

De Zwolse SP vindt het coalitieprogramma van ChristenUnie, PvdA, D66 en VVD in de stad met name op sociaal gebied bijzonder teleurstellend. SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius stelt dat de afwezigheid van de SP in het stadsbestuur duidelijk blijkt aan het gebrek aan sociale ambities.

De SP vindt het een trieste zaak dat in een tijd dat door de crisis armoede en werkloosheid hand over hand toenemen het armoedebeleid in Zwolle lijkt stil te staan. Er is geen extra budget beschikbaar een geen enkele andere ambitie dan het bekender maken van bepaalde regelingen.

Op het gebied van zorg ademt het coalitieakkoord de sfeer uit van de door het kabinet gewenste ‘participatiemaatschappij’, of in de woorden van de SP, de ‘doe-het-zelf-zorg’. Daarbij blijft het niet bij woorden: met 13 miljoen structurele bezuinigingen op het sociaal domein vindt een ongekende kaalslag plaats op het gebied van zorg en sociaal beleid. Extra zorgwekkend is dat de coalitie al wel de bezuiniging heeft vastgesteld, maar niet kan of wil invullen waar of hoe die moet worden uitgevoerd.

SP-fractievoorzitter Tjitske Siderius: ‘Dit is niet het akkoord dat de SP voor de stad had willen sluiten. Investeringen op armoedebeleid blijven geheel uit, en de bezuinigingen komen grotendeels bij de zorg en sociaal beleid terecht.’ De SP is vooral verbaasd dat de PvdA voor dit akkoord heeft willen tekenen. Siderius: ‘De PvdA heeft de wethouder zorg binnengehaald, de VVD het zorgbeleid.’

U bent hier