h

SP wil aanvalsplan tegen armoede

8 juni 2015

SP wil aanvalsplan tegen armoede

De fractie van de SP in de Zwolse gemeenteraad zal maandag bij de bespreking van de perspectiefnota voorstellen om van armoedebestrijding topprioriteit in de stad te maken. De SP wil de al jaren toenemende armoedeproblematiek een halt toe roepen en doet daarvoor een serie voorstellen.

De SP gaat hiermee in tegen de beleidslijn van het college, dat juist fors wil bezuinigen om het sociale domein komende jaren, tot 7 miljoen in 2019. In een tijd dat het altijd Zwollenaren dat een beroep moet doen op gemeentelijke ondersteuning juist groeit vindt de SP dit een buitengewoon slecht idee. Volgens de SP betekent investeren in armoedebestrijding ook investeren in een betere economie, een gezondere en veiligere stad.

De SP zal een aantal voorstellen doen om armoede aan te pakken. Zo wil de partij de grens voor het sociaal minimum ophogen naar 115%, waardoor 800 extra arme Zwollenaren een beroep kunnen doen op gemeentelijke ondersteuning. De partij wil een experiment met onderwijsvouchers voor werkenden met een minimuminkomen, zodat zij met extra scholing kunnen groeien in hun inkomsten. Waar het gaat om de verplichte tegenprestatie voor mensen met een uitkering, heeft de SP het voorstel om zinvol vrijwilligerswerk te belonen met de zogenaamde Zwolse Pepermunten, de nieuwe Zwolse eigen valuta. Hiermee wordt ook de eigen economie duurzaam verder gestimuleerd.

SP-fractievoorzitter Frank Futselaar: 'Zwolle doet het economisch beter dan de meeste gemeenten, maar nog lang niet alle Zwollenaren plukken daar de vruchten van. Om in tijden van groeiende armoede het sociaal domein de grootste bezuinigingspost te maken is voor ons onacceptabel. Zwolle is rijk genoeg om zich ook te bekommeren om haar burgers die het wat minder gemakkelijk hebben.'

U bent hier