h

SP maakt nul-procent huurverhoging bespreekbaar

22 september 2015

SP maakt nul-procent huurverhoging bespreekbaar

Een SP motie die het college opdraagt serieus met woningbouwcorporaties en huurdersorganisaties te praten over de mogelijkheden de huren een jaar niet te verhogen is maandag aangenomen. De motie kreeg steun van GroenLinks, Swollwacht, PvdA, ChristenUnie en fractie Cetin.

Aangezien huurders al jaren worden geconfronteerd met enorme huurverhogingen wil de SP dat de huren een jaar niet worden verhoogt. De SP ziet het liefst dat alle huurders een jaar worden ontzien, maar wil dit op zijn minst voor de laagste inkomensgroepen.

Vorig jaar riep SP-raadslid Brammert Geerling de woningbouwcorporaties via een open brief al op de huren niet te verhogen. Daar werd toen geen gehoor aan gegeven. Lange tijd is het niet verhogen van de huren absoluut onbespreekbaar geweest. Dat er nu serieus over gesproken gaat worden is wat de SP betreft een belangrijke eerste stap.

De motie was onderdeel van een pakket van 5 moties die de SP aan de hand van het eerder gevoerde debat over de komende prestatieafspraken indiende. De overige vier moties werden door de raad verworpen.  De moties 'woning eraf, woning erbij' kreeg steun van GroenLinks, Swollwacht en CU. Het voorstel geen goedkope woningen te verkopen kreeg alleen steun van GroenLinks en Swollwacht. Datzelfde gold voor de motie die oproept in te zetten op een halvering van de wachtlijsten. De oproep een urgentieregeling in te stellen voor schrijnende gevallen werd verworpen, alleen de SP was voor.

U bent hier