h

SP Zwolle wil einde half loon voor heel werk

17 september 2015

SP Zwolle wil einde half loon voor heel werk

Maandag dient de SP in de gemeenteraad een motie in die de regering vraagt snel een einde te maken aan het jeugdloon voor jongeren van 18-23. Ook wil de SP dat de gemeente Zwolle jongeren vanaf 18 jaar geen jeugdloon, maar minimumloon betaalt. 

Een jongere van 18 die jeugdloon verdient krijgt minder dan de helft van het bedrag dat zijn 23 jarige collega krijgt voor precies hetzelfde werk. Diezelfde 18 jarige komt met een volledige werkweek nog steeds €300 onder de armoedegrens uit.

Dit jaar zijn werkende jongeren in de leeftijd van 18 tot 23 en de FNV onder de naam Young and United hier tegen in opstand gekomen. Met een golf van acties bij onder meer de SER, McDonald's en het optreden van  Soufian Afkir de “ strippende vakkenvuller” bij de aandeelhoudersvergadering van Ahold heeft Young and United de absurditeit van het jeugdloon bij een groot publiek onder de aandacht gebracht. In korte tijd wist de beweging 130.000 handtekeningen op te halen tegen het jeugdloon en er lijkt er ook in Den Haag voorzichtig een meerderheid te ontstaan voor afschaffing van jeugdloon voor volwassenen.

SP-raadslid Brammert Geerling: 'Het is onvoorstelbaar dat er in een land als Nederland volwassen mensen voor €4 per uur aan het werk zijn. Vooral grote bedrijven verdienen miljoenen aan het werk dat hun jonge werknemers doen terwijl de jongeren zelf met een halfloon worden afgescheept. Die uitbuiting moet stoppen. De SP steunt Young and United en wil dat de Zwolse raad dit ook doet. We moeten nu doorpakken en een duidelijk signaal naar Den Haag sturen om een einde te maken aan half loon voor heel werk.' 

U bent hier