h

ROOD Zwolle start campagne voor het Eiland

28 oktober 2015

ROOD Zwolle start campagne voor het Eiland

ROOD, de jongerenorganisatie van de SP, heeft een onderzoek gehouden in het winkelgebied “Het Eiland”. Hieruit blijkt dat huren te hoog zijn waardoor winkels het niet lang vol kunnen houden. Hier komt veel leegstand voort. Uit eerdere onderzoeken van ROOD is gebleken dat er ook een groot tekort aan studentenwoningen is. 31 oktober  start ROOD daarom een campagne om “Het Eiland” te redden.

Het winkelgebied “het Eiland” is een gebied dat kampt met veel leegstand. ROOD Zwolle heeft hierop bedacht dat de bovenverdiepingen van de winkelpanden omgebouwd kunnen worden tot studentenwoningen omdat hier ook een groot tekort aan is in Zwolle. Wanneer dit gebeurt kan de huur van het winkelpand omlaag en kunnen meer winkels zich in deze panden vestigen, en tegelijk is er meer leven in het gebied waardoor de kans op inbraken ook kleiner wordt.

ROOD is een onderzoek gestart in het winkelgebied “Het Eiland”. Hierin heeft de jongerorganisatie vragen gesteld aan de winkeliers en de winkelaars. Hieruit is gebleken dat 95% van de winkeliers en winkelmedewerkers het een goed idee vindt om woningen toe te voegen. Ook gaven veel mensen aan levendigheid op straat missen, dit vooral in de vorm van aankleding. Zoals planten, stoepborden van winkeliers en activiteiten. Er is ook veel gemeld dat de bewegwijzering mist naar dit gebied, en dat er daarom minder toeristen in dit gebied komen.

Campagneleider Tara Bossenbroek: “Zelf werk ik in de detailhandel, en het is goed te merken dat het steeds lastiger word voor een winkel om zich overeind te houden. Zeker als de huren zo hoog zijn als in dit gebied word dit een lastige opgave voor kleine winkels. Het idee van ROOD is ideaal voor kleine bedrijven om zich staande te houden en voor de studenten zou het een uitstekende plek zijn om te wonen.”

De aftrap van de actie zal plaatsvinden op zaterdag 31 oktober  om 13:30 in het overdekte winkelgebied zijn tegenover de Xenos. Hierbij zullen onder andere handtekeningen opgehaald worden.

U bent hier